Nieuw Hollands: de beste hachee

Vega stoofschotels krijgen nét dat beetje extra met een knapperig korstje met peterselie, knoflook en een frisse touch citroenzest. Ook lekker over een rode pastasaus!

BEREIDINGSTIJD

< 20 minuten

GESCHIKT VOOR

4 personen

Ingrediënten

zout en peper
4 grote uien
3 teentjes knoflook
50 gr (room- of plantaardige) boter + scheutje olijfolie
2 plakken ontbijtkoek
mini-snufje kaneel
2 kruidnagels of 0.5 theel. kruidnagelpoeder
2 laurierblaadjes
1 eetl. gedroogd basilicum
1 theel. komijnpoeder
2 bakjes nieuwe generatie vegan vleesvervanger of seitan
1 eetl. bloem
1 eetl. tomatenketchup
1 eetl. azijn
200 ml volle rode wijn
200 ml groentebouillon
vegan-worcestershiresaus of tabasco
verse peterselie of kervel
6 sneetjes witbrood
scheutje olijfolie
1 teen knoflook uit de knijper
rasp van 1 citroen
handje peterselie

Deel dit recept

Bereiding

Pel en hak de ui. Kneus de knoflook en snijd ze in plakjes. Verhit de boter en olijfolie in de braadpan en fruit de ui en de knoflook in een paar minuten glazig.
Verkruimel de ontbijtkoek tussen je vingers en voeg samen met de kaneel, de kruidnagel, de laurierblaadjes, het basilicum en de komijnpoeder toe. Bak de vleesvervanger al omscheppend 1-2 minuten mee, voeg de bloem toe en laat al roerend lekker bruinen in nog eens 1 minuut.

Voeg de tomatenketchup, de azijn en al roerend scheutje voor scheutje de rode wijn toe en de bouillon aangevuld met water tot 200 milliliter plus het bouillonblokje. Laat nog 5-10 minuten zachtjes stoven. Proef en breng op smaak met worcestershiresaus of tabasco.
Serveren: stort de hachee in een mooie diepe schaal en bestrooi met gehakte peterselie of kervel of -het lekkerst- met een peterselie-broodcrust.

Toppin: Peterselie-broodcrust
Maal in de keukenmachine brood, knoflook, citroenrasp en peterselie. Verhit de olijfolie in de koekenpan en bak het broodkruim-mengsel even lekker knapperig op. Bedek hiermee de hachee.

UIT HET KOOKBOEK De Snelle Vegetarier
De Snelle Vegetarier

Jacinta Bokma is lekkerbek en foodinspirator voor een mooiere wereld: recepten die goed zijn voor jezelf, de dieren en de planeet. Vind meer recepten in haarkookboeken De Snelle Vegetariër en Puur Plantaardig/De Dunne Vegan, beide Gourmand World Cookbook Award winnaars.

Bekijk ook deze recepten