Ontbijtsmoothie

“Deze ontbijtsmoothie is niet alleen supersnel en heerlijk – hij vult, is gezond en door de haver, notenpasta, avocado en spinazie vezelrijk en vol goede vetten. We grijpen bij het ontbijt vaak naar bosbessen; die passen zó goed bij kardemom en zoete dadels! Dien op met iets knapperigs erover en eet met een lepel”.

BEREIDINGSTIJD

< 20 minuten

GESCHIKT VOOR

2 personen
recept voor een kleurige ontbijtsmoothie uit het kookboek Quick + Slow

Ingrediënten

150 g wilde bosbessen, uit de vriezer, of blauwe bessen
250 ml haverdrink*
1 banaan, gepeld
0.5 avocado
3 el havervlokken
2 el notenpasta naar keus, plus extra voor eroverheen
0.5 tl gemalen kardemom
1-2 zachte dadels (eventueel)
handvol spinazie (eventueel)
Cacaoboekweit voor eroverheen (topping)

* bijvoorbeeld de V-Label gecertificeerde haverdrink an Lidl of van Alpro

Deel dit recept

Bereiding

Doe alle ingrediënten behalve de Cacaoboekweit in een blender en zet deze aan tot je een gladde smoothie hebt. Proef en pas eventueel de smaak aan. Je kunt extra haverdrink toevoegen als je een dunnere smoothie wilt. Wil je dit mooi opdienen, laat dan wat extra notenpasta langs de binnenkant van de glazen naar beneden druipen voor je de smoothie erin schenkt. Garneer met extra notenpasta en wat Cacaoboekweit.

Wat zijn bosbessen?
Wilde bosbessen zijn kleiner, zuurder en intens blauw van kleur terwijl blauwe bessen zoeter en minder blauw zijn. Als je de wilde niet kunt vinden, kun je wat citroensap toevoegen om de smaak in balans te brengen en de spinazie achterwege laten (tenzij je een bruine smoothie wilt) – en je hebt ook geen dadels nodig want de smoothie is dan zoeter.

Notenpasta:
Hazelnootpasta is heerlijk in smoothies maar pindakaas is goedkoper. Voor een notenvrije smoothie kun je onze Pompoenpittenpasta (blz. 64) gebruiken.

Met groenten:
We gebruiken hier een hand spinazie maar je kunt ook geblancheerde bloemkool (uit de vriezer), courgette of bietjes gebruiken.

Garneren:
Maak af met iets knapperigs, zoals granola, of maak deze supersnelle, knapperige Cacaoboekweit: roer 2 theelepels kokosolie, 1 theelepel ahornsiroop, 2 theelepels cacao en een snuf zout door elkaar in een koekenpan op matig vuur. Roer er 4 eetlepels boekweitgrutten door en bak een paar minuten.

UIT HET KOOKBOEK

Dit recept is afkomstig uit het boek ‘Quick + Slow’ en is geschreven door David Frenkiel en Luise Vindahl.

In dit boek uitgegeven door Uitgeverij Becht, vind je 100% vegetarische recepten geschikt voor drukke momenten (quick) en geschikt voor de momenten wanneer je wat meer tijd hebt (slow). Dit boek is een waardige toevoeging aan de ‘Green Kitchen – reeks’.

Benieuwd naar het boek?

Je kunt het boek hier aanschaffen.