Orecchiette met boerenkool, pompoen en gorgonzola

Een ‘pico bello’ combi van de oer-Nederlandse boerenkool, met Italiaanse kaas en pasta. Het woord pico-bello bestaat trouwens niet echt in het Italiaans, omdat het een Nederlands-Duits verzinsel is. Maar het klinkt wel goed.

Voedingswaarde per portie
Eiwitten: 18 g
Vetten: 25 g
Koolhydraten: 60 g
Vezels: 10 g
Calorieën: 580 kcal

BEREIDINGSTIJD

< 30 minuten

GESCHIKT VOOR

4 personen
italiaans hollandse fusion

Ingrediënten

300 g orecchiette (of een andere korte pasta)
200 g boerenkool, fijngesneden
800 g pompoen, geschild en in kleine blokjes
150 g gorgonzola*; vegetarische blauwe schimmelkaas, of een vegan alternatief
2 teentjes knoflook, fijngehakt
2 el olijfolie
100 g walnoten, grof gehakt
50 ml kookroom (of een vegan alternatief * )
Peper en eventueel zout naar smaak

Let op: (*)

Kaas is een vegetarische instinker, omdat er dierlijks stremsel gebruikt wordt bij de bereiding van kaas. De meeste gorgonzola is daarom ook niet vegetarisch. Om te zien of je blauwe schimmelkaas vegetarisch of vegan is, moet je in de supermark wel even goed de verpakking lezen. Je kunt ook kiezen voor plantaardige feta. Dat heeft niet die uitgesproken sterke smaak als gorgonzola, maar wel dezelfde structuur.

Gebruik als Vegan Kookroom bijvoorbeeld Blue Band kookroom, met het V-label.

Deel dit recept

Tip: Heb je restjes boerenkool of pompoen over? Bewaar ze in de koelkast en gebruik ze de volgende dag in een smoothie, soep of roerbakgerecht.

Bereiding

1. Kook de orecchiette volgens de aanwijzingen op de verpakking. Voeg in de laatste 2 minuten van de kooktijd de boerenkool toe aan het kokende water. Giet alles af en bewaar een kopje van het kookvocht.

2. Verhit de olijfolie in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Bak de pompoenblokjes 8-10 minuten tot ze zacht zijn en licht beginnen te kleuren. Voeg de knoflook toe en bak nog 1 minuut mee.

3. Voeg de kookroom toe aan de pan met pompoen en roer goed door. Laat 2-3 minuten zachtjes pruttelen.

4. Meng de gekookte pasta en boerenkool door de saus in de pan. Voeg een beetje van het bewaarde kookvocht toe om de saus iets losser te maken.

5. Voeg de stukjes gorgonzola toe en roer tot ze net beginnen te smelten. Breng op smaak met peper en eventueel zout naar smaak toevoegen.

6. Verdeel de pasta over borden en garneer met de gehakte walnoten.