1. Kook de aardappelen in water in 15-20 minuten gaar. Voeg een vleugje zout toe tijdens het koken. Giet af en stamp ze tot een puree. Voeg een scheutje melk en een snufje peper toe. Roer goed door en houd warm.
2. Verhit de olijfolie in een grote pan op middelhoog vuur. Fruit de uien en knoflook 5 minuten tot ze zacht zijn. Voeg de
paddenstoelen toe en bak 5-7 minuten mee tot ze beginnen te kleuren.
3. Voeg de tomatenpuree, paprikapoeder, kruidnagel, laurierblaadjes, kaneelstokje en tijm toe. Bak 1 minuut mee om de smaken
vrij te laten komen.
4. Schenk de rode wijn (of extra bouillon) en de groentebouillon in de pan. Roer alles goed door en breng aan de kook. Laat 20-25
minuten zachtjes pruttelen, zodat de smaken goed samenkomen.
5. Verhit ondertussen de rode kool in een aparte pan met een scheutje water en een snufje zout. Laat 10-15 minuten zachtjes
stoven tot de kool beetgaar is.
6. Voeg de appelstroop en de blokjes kruidkoek toe aan de stoof. Roer goed door en laat nog 5 minuten sudderen, zodat de
kruidkoek de saus dikker maakt. Verwijder voor het serveren het kaneelstokje en de laurierblaadjes. Breng op smaak met
peper en voeg eventueel zout naar smaak toe.
7. Serveer de paddenstoelenstoof met de aardappelpuree en de gestoofde rode kool.