Paddenstoelentompouce
Ingrediënten
8 plak bladerdeeg
1 ei (optioneel)
75 g boter
1 ui
450 g gemengde paddenstoelen
40 g bloem
500 ml (soja)melk
peterselie
bieslook
bakpapier
beetje rucola
Bereiding
Bereidingstijd: tot 45 minuten
De paddenstoelen tompouce is echt een feestelijk voorafje, maar je kunt het ook heel goed serveren met b.v. wat rijst of gebakken karwij aardappeltjes uit de oven en kruidenkwark. De recepten voor de karwij aardappeltjes en de kruidenkwark staan ook op onze website. Zo heb je een heel menu.
Echt iets om zonder stress eens lekker voor je vrienden en/of familie te koken.
De aardappeltjes zet je drie kwartier van tevoren in de oven. De bladerdeegkrokantjes kun je al de dag van tevoren maken, de saus kun je van te voren maken. Je hoeft ze op het moment zelf dan alleen maar even op te warmen en de kruidenkwark blijft in de koelkast zeker 2 dagen goed.
Combineer dit gerecht met een frisse salade en de maaltijd is compleet!
Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Snijd de plakjes bladerdeeg doormidden en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrijk ze voor een mooie kleur met losgeklopt ei en prik met een vork een aantal gaatjes. Bak gedurende ca.20- 25 minuten tot goudbruin.
Verhit 25 g boter in een koekenpan en fruit de ui glazig. Bak de paddenstoelen op hoog vuur gedurende ca. 5 minuten. Verhit de rest van de boter in een steelpan, voeg de bloem toe en roer tot de massa (je noemt dit nu roux) lichtbruin kleurt. Voeg de melk in gedeeltes toe met wat zout en breng al roerend aan de kook tot een gladde saus ontstaat. Voeg de paddenstoelen toe en breng verder op smaak met zout en peper.
Leg op elk bord een plukje rucola en een plakje gebakken bladerdeeg, doe daar de saus overheen en dek af met nog een krokant plakje bladerdeeg.
Dit recept is gemaakt door Birgit Flüg: www.kok-aan-huis.com/