Herfst! Tijd van ui, pastinaak en pompoen. Mijn favoriete salade met mijn favoriete groente: pastinaak!
Pastinaak en Puy linzen salade
Ingrediënten
5 pastinaken
2 el olijfolie
125 g Puy linzen (zwart en klein)
1 blad laurier
0.5 ui
enkele stelen van de peterselie
bos waterkers
zout en peper
evt. een scheut oude balsamico
1 teen knoflook
1 tl mosterd
2 tl honing
1 el citroensap
zout, peper
4 el koolzaadolie
harde geitenkaas
Bereiding
Bereidingstijd: tot 30 minuten
Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
Schil de pastinaken, halveer ze in de lengte. Snijd de bovenste helften nog een keer overlangs doormidden zodat je ongeveer stukken hebt van gelijke grootte. Doe de pastinaakstukjes in een groot, met bakpapier bekleed bakblik. Giet er de olijfolie over heen en kruid met zout en peper. Hussel even door en zet daarna ca. 40 minuten in de oven. Roer een aantal keren. De pastinaken moeten goed gaar zijn en beginnen te karamelliseren.
Doe de gewassen linzen in een pan met ruim water. Breng aan de kook, laat een minuut koken en giet af. Doe de linzen terug in de pan en voeg zoveel water toe, dat de linzen net onder staan. Voeg het laurierblad, de hele ui en ongesneden peterseliesteeltjes (of steeltjes van andere kruiden toe). Breng aan de kook en laat zachtjes voor ca. 30 minuten koken. De linzen moeten gaar en zacht zijn, maar mogen niet stuk gekookt zijn. Giet ze af en verwijder laurierblad, ui en stelen van de kruiden.
Klop intussen voor de dressing alle ingrediënten door elkaar en schaaf de geitenkaas in mooie schilfers.
Dit recept is gemaakt door Birgit Flüg. https://www.kok-aan-huis.com/