“Deze crunchy en spicy tempé is niet uit mijn keuken weg te denken. Het smaakt perfect op een pistoletje of op een snee getoast stevig brood. Maar deze bite doet het ook erg goed als bijgerechtje”. ~Jason Tjon Affo. Het recept is uit het kookboek Soul Food; lees hieronder voor meer…
Pikant Broodje Sticky Tempé
Ingrediënten
395 g tempé, in reepjes van 1×2 cm
250 ml (zonnebloem/koolzaad/olijf)olie
3 tl ketjap manis
1 tl knoflookpoeder
1 el agavesiroop (of ahorn-)
1 tl gemalen cayennepeper
1 el sojasaus
2 tl tomatenpuree
0.5 madame-jeanette pepertje, fijngehakt (optioneel)
4 harde of zachte broodjes naar keuze
veldsla
iets van een zuurtje, zoals zuurkool of kimchi
Bereiding
Verhit op middelhoog vuur 0,5 centimeter olie in een diepe koekenpan. Bak de tempé in de olie tot deze goudbruin is. Schep de tempé uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier. Zet de koekenpan even opzij voor later.
Roer voor de saus de ketjap, knoflookpoeder, agavesiroop, cayennepeper, sojasaus, tomatenpuree en madame-jeanette pepertje door elkaar in een kom.
Verwarm de koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de tempé en de saus toe en bak 2 minuten.
Laat de tempé afkoelen en serveer deze op de opengesneden broodjes met veldsla, rodekool op zuur, chilipepers en de saus.
Vegan comfort food, beter laat de kleurrijke keuken van Jason Tjon Affo zich niet omschrijven. In dit prachtige kookboek deelt Jason, bekend van The Indigo Kitchen, zijn allerbeste veganistische recepten. Door de natuurlijke kleurstoffen zijn de gerechten een feest voor het oog en dankzij Jasons multiculturele afkomst hebben ze ook een tropisch tintje. Denk aan traditionele pom, een kruidige cassavesoep of een troostrijke rijstbowl in Japanse stijl. En wat dacht je van een broodje pikante sticky tempeh of een kom verwarmende havermout met blauwe bessen en bakbanaan? Allemaal vegan, gezond en superlekker!
Soul Food was genomineerd voor de LekkerVega Kookboekverkiezing 2020.
Bestel het kookboek hier!