Pindasoep met boerenkool en zoete aardappel

Pindasoep met boerenkool? Misschien verrassend, maar in Suriname is pindakaas minstens zo populair als in Nederland. Als je een goede pot Surinaamse pindakaas voor je snufferd krijgt, zit daar niets anders in dan Surinaamse pinda’s, een beetje kokosolie, specerijen en, jawel, madame jeanette.

Pindasoep met boerenkool

De pindakaas is het hoofdbestanddeel van Surinaams-Creoolse pindasoep. Hier het recept voor een vederlichte pindasoep met boerenkool, met hetzelfde fluwelen mondgevoel als de traditionele soep, Surinaamse pindakaas en groenten van hier. Ook niet onbelangrijk: klaar in 30 minuten.

Probeer deze pindasoep ook eens.

BEREIDINGSTIJD

< 60 minuten

GESCHIKT VOOR

6 personen
Pindasoep met boerenkool

Ingrediënten

  • 3 el neutrale olie
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 tomaat, in blokjes
  • 1½ lit groentebouillon
  • 5 pimentbessen
  • 1 laurierblaadje
  • 8 takjes bladselderij, van de helft alleen het blad ragfijn gesneden ter garnering
  • 150 gr Surinaamse pindakaas (gebruik gewone pindakaas voor minder pit, bijvoorbeeld de V-Label gecertificeerde pindakaas van PCD, verkrijgbaar bij o.a. Jumbo, Plus en Dirk)
  • 300 gr zoete aardappel, geschild in blokjes van 1 cm
  • 200 gr boerenkool, in dunne repen gesneden
  • 1 hele madame jeanette (optioneel)
  • 1 bakbanaan, in blokjes van 1 cm (optioneel)
  • 150 gr taugé

Deel dit recept

Tip: je kan boerenkool vervangen door palmkool (cavolo nero) of snijbiet. Snijbiet is veel sneller gaar, dus kook dit maar een paar minuten mee aan het eind. Maar vooral: kook lekker met de seizoenen mee en kijk wat je kan vinden op de markt.

Bereiding

1. Verhit de olie in een soeppan en fruit de ui op laag vuur lichtbruin in 7 tot 10 minuten. Voeg de tomaat toe en bak nog 1 minuut. Giet de groentebouillon erbij en voeg de pimentbessen, laurier en helft van de takjes bladselderij toe. Breng aan de kook en laat de soep op laag vuur minimaal 30 minuten zachtjes koken.

2. Los al roerend de pindakaas op in de soep. Voeg de zoete aardappel, boerenkool en de madame jeanette toe. Dit is ook het moment om de bakbanaan toe te voegen als je die gebruikt. Laat nog 15 minuten koken tot de zoete aardappel beetgaar is. Zet het vuur uit en vis de pimentbessen, het laurierblad, de takjes van de bladselderij en de hele madame jeanette uit de soep. Bewaar de madame jeanette.

3. Serveer de pindasoep met boerenkool in kommen en garneer met de taugé, bladselderijblaadjes en eventueel wat ketjapsambal. Mocht je liefhebbers hebben van pittig, wrijf dan de meegekookte madame jeanette in een vijzel fijn en doe een mespuntje door je pindasoep in plaats van
ketjapsambal.

UIT HET KOOKBOEK Madame Jeanette Raghenie Bhawarie
Madame Jeanette Raghenie Bhawarie

Madame Jeanette, simpele Surinaamse groenterecepten met pit.

Suriname herbergt een veelvoud aan keukens, elk met zijn eigen oorsprong, smaakpalet en bereidingswijze. Keuken-overstijgend is een aromatisch pepertje met een uitgesproken karakter, madame jeanette. Culinair schrijfster Raghenie Bhawanie weet er we raad mee: madame jeanette geeft kleur en fleur aan veel van haar gerechten.

Dit recept voor pindasoep met boerenkool is afkomstig uit Bhawanie’s kookboek Madame Jeanette, dat grotendeels uit groenterecepten bestaat. Geïnspireerd op Surinaamse gerechten en verrijkt met producten van Hollandse bodem.

Fotografie: Mitchell van Voorbergen

Verkrijgbaar bij BOL, Bruna en vele zelfstandige boekhandels.

Bekijk ook deze recepten