PITA MET FALAFEL

Recept uit het boek ‘Flexitarisch koken‘, van Kathleen Davis. Ieder recept in dit boek is in de basis een groenterecept. Voor de eiwitten in elk gerecht staan suggesties en kan je telkens een keuze maken voor (of uit verschillende) plantaardige eiwitten.

Falafel is een Arabisch gerecht bestaande uit gefrituurde balletjes van gestampte kikkererwten en/of tuinbonen. Waarschijnijk komt het oorspronkelijk uit Egypte, om in de vastentijd als vleesvervanger te dienen.

TIP Koolsla (coleslaw) kun je kant-en-klaar kopen, maar ook heel goed zelf maken. Gebruik hiervoor witte en rode kool, rode biet, bleekselderij en wortel.

BEREIDINGSTIJD

< 45 minuten

GESCHIKT VOOR

6 personen

Ingrediënten

125 g verse koriander
300 g tuinbonen uit de vriezer, ontdooid
70 g havermout
40 g wit sesamzaad
3 teentjes knoflook, geperst
1 el komijnpoeder
7.5 dl plantaardige olie
150 g koolsla (zie tip)
2 kropjes little gem (180 g), in vieren
60 ml rodewijnazijn
130 g hummus
4 volkoren pitabroodjes (600 g), opengesneden en geroosterd
400 g bruine linzen uit blik, afgespoeld OF 300 g tempé, verkruimeld

Deel dit recept

Bereiding

Voorbereiding + bereiding 40 mins
voor 6 personen

Zo maak je het:

1 Doe de koriander, tuinbonen, havermout, het sesamzaad, de knoflook, komijn en het eiwit van je keuze in een keukenmachine. Voeg zeezoutvlokken naar smaak toe. Maal alles fijn tot het mengsel niet uit elkaar valt als je het aandrukt; pas op dat je niet te lang mengt.

2 Bekleed twee grote bakplaten met keukenpapier. Neem telkens een volle eetlepel van het falafelmengsel en druk het tussen vochtige handen voorzichtig tot een ovaal balletje; leg het op een van de bakplaten. Herhaal dit tot je in totaal zo’n dertig balletjes hebt.

3 Verhit de olie tot 170 °C in een pan met dikke bodem. Controleer de temperatuur met een keukenthermometer.

4 Frituur de falafelballetjes, in porties, in 3 minuten goudbruin en krokant; keer ze af en toe om. Schep de balletjes met een schuimspaan op de tweede bakplaat. Houd ze warm.

5 Doe de koolsla en little gem in een grote kom; voeg de azijn en een snufje zout toe en schep alles om.

6 Bestrijk de binnenkant van de pitabroodjes met 1 eetlepel hummus; vul ze met de salade en warme falafelballetjes. Roer een beetje koud water door de rest van de hummus tot hijschenkbaar is en sprenkel hem over de gevulde pitabroodjes. Breng op smaak met zout en peper en serveer direct.

Bekijk ook deze recepten