PITTIGE GOULASH VAN SEITAN

uit het kookboek ‘Libelle, Koken zonder vlees‘, van Libelle magazine.

Minder vlees eten is goed voor je gezondheid én voor het milieu. Vaker per week een plantaardige maaltijd maken, is echt niet zo moeilijk. Maar wie vaker op zoek gaat naar een smaakvol alternatief, kan best wat inspiratie gebruiken.

Dit vegan recept bevat Seitan. Seitan is een eiwitrijk veganistisch product, met een op vlees lijkende vezelstructuur en een hartige smaak. In de Japanse keuken wordt Seitan al honderden jaren toegepast in recepten. Seitan is plantaardig, voedzaam, licht verteerbaar en snel te bereiden. Let op: alleen als je glutenvrij moet eten, is Seitan ongeschikt. Het bevat namelijk gluten.

In Libelle, Koken zonder vlees staan 79 recepten van gezonde, lekkere en evenwichtige gerechten voor het hele gezin. Allemaal eenvoudige, makkelijke en toegankelijke gerechten.

BEREIDINGSTIJD

< 45 minuten

GESCHIKT VOOR

4 personen

Ingrediënten

500 g seitan, drooggedept en in plakjes
1 rode paprika, zonder zaadlijsten en in reepjes
1 grote ui, in ringen
2 à 3 eetlepels bladpeterselie, fijngehakt
3 theelepel paprikapoeder
1 theelepel komijnpoeder
1 snufje venkelzaadjes
1 laurierblad
400 gram tomatenblokjes in blik
250 ml groentebouillon
2 eetlepel olijfolie
versgemalen zwarte peper en zout

Deel dit recept

Bereiding

Bereidingstijd: 45 mins
Voor 4 personen

Verhit de olie in een grote braadpan op een matig vuur.

Doe er de paprika, de ui en een snufje zout in en laat 5 minuten fruiten tot de groenten zacht zijn.

Schep er de seitan bij en laat 3 à 4 minuten meebakken. Voeg er het papri­kapoeder, het komijnpoeder, de venkel­zaadjes, het laurierblad en een snufje zout aan toe en laat nog 2 minuten stoven.

Roer er dan de tomatenblokjes door en giet er de bouillon bij. Breng aan de kook,zet het vuur laag en laat 30 minuten sud­deren. Roer af en toe, om aanbranden te voorkomen.

Verwijder op het einde het laurierblad en breng op smaak met flink wat peper en een beetje zout. Garneer met de fijnge­hakte bladpeterselie en serveer.

Tip: lekker met couscous met butternut pompoen.

Couscous met butternut pompoen
Bereidinstijd: 50 mins (inclusief oventijd)
4 personen

Ingredienten:
1 butternut pompoen, gehalveerd, geschild en in parten
250 g cous­cous
4 el pijnboompitten
2 el olijf­olie
versgemalen peper en zout

Verwarm de oven voor op 200 °C. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Meng de parten pompoen met de olijfolie en kruid ze royaal met peperen zout. Leg de parten pompoen op de bak­plaat en rooster ze 30 à 40 minutenin de oven, tot de punt van een meser makkelijk doorheen glijdt. Doe intussen de couscous in een hittebestendige schaal. Breng 750 mlwater met een koffielepel zout aan de kook in een steelpan. Giet het kokend water over de couscous. Dek de schaal af en zet opzij tot de pompoengaar is. Rooster de pijnboompitten op een matig vuur goudbruin in een koeken­pan zonder vetstof. Laat ze uitlekken op keukenpapier. Haal de pompoen uit de oven. Maak de couscous los met een vorken schep er dan de pijnboompittendoor. Kruid indien nodig bij met peper en zout.

Bekijk ook deze recepten