“Zodra er iets te vieren valt, staat er bij mijn Surinaamse familie altijd een flinke schotel pom op tafel. Deze traditie zet ik met trots voort. Pom is de crème de la crème van de Surinaamse keuken“. ~Jason Tjon Affo
Pom
Ingrediënten
1 kg pomtayer, ontdooid (verkrijgbaar bij de toko, geraspt in de diepvries)
1 bosje selderij, fijngehakt
3 el suiker
1 citroen, uitgeperst
1 sinaasappel, uitgeperst
3 el piccalilly
0.75 tl Chinees vijfkruidenpoeder
0.5 tl zout
3 el vegan boter of margarine
1 el zonnebloemolie
1 ui, fijngehakt
5 tenen knoflook, fijngehakt
3 tomaten, fijngehakt
175 g vegan kipstukjes
1 el sojasaus
0.5 tl gemalen piment
1 el tomatenpuree
1 groentebouillonblokje
0.5 tl Chinees vijfkruidenpoeder
1 hete peper, fijngehakt
300 ml water
1 el rietsuiker
Bereiding
Bereidingstijd: meer dan 90 minuten.
Voor de vulling:
1) Verwarm de oven voor tot 175 °C.
2) Maak eerst de vulling. Verwarm de olie in een grote braadpan op middel
hoog vuur. Fruit de ui 2 minuten aan. Voeg de knoflook en tomaten toe
en bak al omscheppend 5 minuten mee.
3) Voeg de ‘kipstukjes’ toe en bak deze al omscheppend 1 minuut mee.
Voeg de rest van de ingrediënten voor de vulling toe en roer door. Laat de vulling op laag vuur met het deksel op de pan 25 minuten sudderen.
Zet apart.
Voor de pom:
4) Maak nu de pom. Meng de ingrediënten voor de pom, behalve de boter, in een grote schaal tot een samenhangend beslag.
5) Schep de helft van het pombeslag in de ovenschaal. Schep de ‘kipstukjes’
uit de saus en roer door het beslag. Dek af met de rest van het pombeslag.
Schenk de saus waar de ‘kipstukjes’ in hebben gebakken erover.
6) Verdeel de boter in vlokjes over de bovenkant.
7) Bak de pom 80-90 minuten in de oven. De bovenkant moet goudbruin
zijn. Als het te snel gaat, kun je de pom afdekken met aluminiumfolie.
8) Eet de pom op een pistoletje met zuurgoed, chilipeper en selderijblad of
koriander.
Dit heerlijke recept komt uit het boek Soul Food van Jason Tjon Affo, genomineerd voor onze LekkerVega Kookboekverkiezing 2020.