Een lekkere spread voor op brood, voor als je eens een keer wat anders wilt dan kaas of notenboters. Deze spread draagt ook bij aan je dagelijkse behoefte aan groente. Groenten zijn gezond. En peulvruchten ook.
Pompoenhummus
Ingrediënten
500 g pompoen
400 g gare kikkererwten
1 teen knoflook
zout/peper
1 el komijn
2 el citroensap
80 ml olijfolie
extra olijfolie
beetje peterselie
Bereiding
Bereidingstijd: tot 30 minuten
Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
Was de pompoen, snijd hem in parten en verwijder de zaadjes. Snijd de knoflook fijn en pureer samen met de komijn en zout/peper naar smaak.
Bekleed een bakblik met bakpapier en leg de pompoen er in een enkele laag op.
Giet de olie over de pompoen en hussel het geheel goed door, zodat de pompoen met de kruidige olie bedekt is. Bak de pompoen zo’n 30-40 minuten in de oven, tot de pompoen gaar is.
Laat het een beetje afkoelen en pureer de pompoen met de kikkererwten (in porties) in een blender, keukenmachine of staafmixer.
Voeg – terwijl de machine draait – zoveel olie toe als nodig is voor een smeuïge spread.
Breng de spread op smaak met citroensap, peper, zout en misschien nog wat extra komijn. En garneer het geheel met fijngehakte peterselie
Dit recept is gemaakt door Birgit Flüg. https://www.kok-aan-huis.com/