Zodra je NOSH openslaat en de foto ziet van een bont gezelschap rond een tafel vol heerlijkheden, weet je eigenlijk al dat je goed zit. Dit is waar eten om draait: liefde voor de keuken, smaak, gezelligheid, verbinding, tradities, een lach en een traan. NOSH betekent zoveel als knabbel(en) en met de babbel zit het wel snor. NOSH barst van de zelfspot, aanstekelijke levenslust en heerlijke humor, maar sommige verhalen schrijnen ook. En dan die Joodse keuken…
Quiche met amandelbodem, spinazie, tomaat en paprika
Ingrediënten
boter 125 g, in blokjes + extra voor invetten
amandelmeel 200 g
bloem 100 g
zout 1 tl
paprikapoeder 1 tl
rode pepervlokken 1 tl
olijfolie 1 el
ei 1
eventueel water 2-3 el
kerstomaten 200 g, gehalveerd
olijfolie beetje om te besprenkelen
kokosolie 1 el
jonge spinazie 200 g
bieslook 50 g, fijngesneden
rode paprika 2, geroosterd en gehakt
eieren 4
volle kokosmelk 1-2 el
zout 2.5 tl
zwarte peper 2 tl
Bereiding
Bereidingstijd: tot 60 minuten♦ Vet een quichevorm van Ø 20 cm in. ♦ Doe het amandelmeel, de bloem en de boter in een keukenmachine en voeg het zout, paprikapoeder en de peper toe. ♦ Voeg de olijfolie toe en verwerk het deeg tot ‘broodkruim’. ♦ Voeg het ei toe en pulse of roer, om een kleverig deeg te vormen. ♦ Wikkel in vershoudfolie en leg 30 minuten in de koelkast. ♦ Verwarm de oven voor op 180 graden. ♦ Duw het deeg op de bodem en tegen de zijkanten van de quichevorm. ♦ Leg er bakpapier en bakbonen op. ♦ Bak 15 minuten blind. ♦ Verwijder het bakpapier en de bonen en bak 5 minuten tot de quichebodem lichtbruin is. ♦ Doe voor de vulling de tomaten in een ovenschaal en besprenkel met olijfolie. Rooster 15 minuten.♦ Verhit de kokosolie in een koekenpan op matig hoog vuur. ♦ Voeg spinazie, bieslook en geroosterde paprika toe en bak kort tot de spinazie is geslonken. ♦ Giet het vocht af. ♦ Doe de eieren in een kom en klop deze los, voeg dan de melk toe en voeg zout en peper toe. Meng goed. ♦ Bedek de quichebodem met de spinazievulling en giet het eimengsel eroverheen. ♦ Leg de tomaten er met de gesneden kant naar boven op. Bak 40 minuten tot het ei is gestold. ♦ Laat enigszins afkoelen voor je de quiche aansnijdt.
Natuurlijk schreven wij voor onze rubriek 'Vega LeesVoer' over dit kookboek van Esther Erwteman.
Dit is onze recensie van NOSH.