Quiche met bieten, aardpeer en kappertjes

Deze quiche zit tjokvol stevige, aardse umamismaken. De kappertjes geven het de juiste zure bite — de twist die het gerecht afmaakt.

Voor quicheliefhebbers, wintermensen, mensen die van aardse groenten houden, of voor mensen die willen weten hoe lekker je tofu kunt bereiden.

BEREIDINGSTIJD

90+ minuten >

GESCHIKT VOOR

4 personen

Ingrediënten

100 gr cashewnoten, 30 min voorgeweekt in water
300 gr rode biet, in hele dunne plakken
zeezout
300 gr aardperen, in dunne plakken
600 gr zijdentofu
2 sjalotjes, gesneden
2 knoflooktenen, grof gehakt
2 eetl shiro miso
1 eetl umesu
2 eetl soja cuisine
0.5 theel mosterd
1 eetl citroensap
flinke snuf zwarte peper
100 gr gepekelde kappertjes, grof gehakt
300 gr bloem
olijfolie
30 gr rijststroop
2 eetl appelciderazijn

Deel dit recept

Bereiding

Bereidingstijd: tot 45 minutenDoe de cashewnoten in een middelgrote kom en bedek met water. Laat de cashewnoten 30 minuten of zelfs een nacht weken. Giet het water af vlak voordat je de noten gaat gebruiken.

Verwarm de oven voor op 180 °C. Giet een laag van 1 cm water in een steelpan en breng op hoog vuur aan de kook.Voeg de rode biet en ¼ theelepel zeezout toe en laat afgedekt op middelhoog vuur 15 minuten koken, totdat de biet gaar en zacht is, maar niet te zacht.

Zet gelijktijdig een tweede steelpan op het vuur met een laag van 1 cm water en breng aan de kook op hoog vuur. Voeg de stukken aardpeer toe samen met ¼ theelepel zeezout en breng op middelhoog vuur aan de kook. Laat 15 minuten afgedekt koken totdat de aardpeer gaar is maar niet te zacht.

Doe de zijdentofu samen met de geweekte cashewnoten, sjalotjes, knoflooktenen, shiro miso, umesu, soja cuisine, mosterd, citroensap en zwarte peper in de kom van een keukenmachine.

Pureer tot een fijne massa en voeg daarna de gehakte kappertjes toe. Doe de bloem, 75 ml olijfolie, rijststroop, 1 eetlepel zeezout, appelazijn en 125 ml water in een grote kom en meng met een lepel door elkaar. Meng het deeg daarna met je handen snel door elkaar zonder het te kneden.

Bedek de bodem van een bakvorm met een doorsnede van 25 cm met bakpapier en leg het deeg in de vorm. Druk het deeg met de hulp van je handen uit over de gehele bakvorm en bedek ook de randen. Als je het lastig vindt met de structuur van het deeg te werken, doordat het deeg te vochtig is, kun je het deeg ook eerst 30 minuten in de ijskast leggen
zodat het wat steviger wordt.

Bestrijk het deeg met een kwart van het tofumengsel, zodat de tofulaag de bodem van de taart goed bedekt. Leg een laag aardperen hierop. Bedek weer met een laag tofumengsel en dan met een laag bieten. Ga verder met een laag tofu en een laag aardperen, om af te sluiten met
een laag tofu en bieten.

Besprenkel genereus met olijfolie en bestrooi met zwarte peper. Zet de taartvorm in de oven en bak 60 minuten.

Haal de taart uit de oven en serveer direct of laat de taart nog een dag staan. Dan zal hij zelfs nog beter smaken. In dat geval warm je de taart nog even op in de oven voor je hem serveert.

UIT HET KOOKBOEK

PLANTAARDIG is voor de echte keukenveteraan en voor de thuiskok die geïnteresseerd is in de plantaardige keuken. Door lokale, simpele en betaalbare producten in het zonnetje te zetten, doet Alexander gedurfde suggesties voor een nieuwe stijl van eten, die zowel verrassend, lekker, duurzaam als betaalbaar is.

Bestel het boek hier!

Bekijk ook deze recepten