Dit is een heel eenvoudige quiche om te maken, met kant-en-klaar bladerdeeg van goede kwaliteit. Hieronder staan verschillende kazen en kruiden die je kunt gebruiken, maar het basisprincipe is hetzelfde: knapperige korst, zachte gekaramelliseerde ui, pittige kaas.
Quiche met tomaat, tijm en geitenkaas
Ingrediënten
beetje zonnebloemolie
0.5 tl fijn maismeel of polenta (indien gewenst)
375 g roomboterbladerdeeg, kant-en-klaar
1 ei, losgeklopt, om eroverheen te kwasten
ongeveer 350 g tomaten
1 teentje knoflook, fijngesneden
wat extra vergine olijfolie of koolzaadolie
100 g geitenkaas met korst
handvol takjes tijm, alleen de blaadjes
zeezout en versgemalen zwarte peper
Bereiding
Bereidingstijd: tot 30 minutenVerwarm de oven voor op 190 °C / gasstand 5. Vet een bakplaat lichtjes in en strooi er wat fijn maismeel of polenta overheen als je dit in huis hebt – het zorgt voor een heel knapperige bodem.
Rol het bladerdeeg vrij dun uit en snijd er een rechthoek van ongeveer 30 x 25 cm uit. Leg deze op de bakplaat. Snijd rondom een randje van 1 cm af. Kwast wat ei over deze repen en leg ze op de randen van de rechthoek, zodat de zijkanten iets hoger zijn. Kwast wat extra ei over de randen.
Snijd de tomaten in plakjes van 2–3 mm dik; gooi de steelaanzet en dunne laatste plakjes weg. Verdeel de knoflook over het deeg en leg de plakjes tomaat erop, waarbij je iets laat overlappen. Breng op smaak met zout en peper en besprenkel met wat olie. Zet 15 minuten in de oven, tot de
tomaten zacht en wat gebruind zijn. Haal de quiche uit de oven, verdeel de kaas en tijm erover, voeg nog wat peper toe en wat olie, en zet terug in de oven. Laat 10 minuten verder bakken, tot de kaas smelt en borrelt en het deeg goudbruin is. Je kunt de quiche heet opdienen maar ik vind hem een
halfuur nadat hij uit de oven is gekomen, lekkerder, met een groene salade.
Variaties:
Quiche met basilicum en mozzarella
Vervang de geitenkaas door 1 bal buffelmozzarella (ongeveer 125 g), in kleine stukjes gescheurd. Vervang de tijm door een paar lepels gescheurde basilicum – maar voeg deze pas toe als de quiche uit de oven komt.
Quiche met rozemarijn en pecorino
Vervang de geitenkaas door een ruime hoeveelheid geraspte pecorino of Parmezaanse kaas, en de tijmblaadjes door 1 el fijngesneden rozemarijn.
Quiche met blauwe kaas en bieslook
Vervang de geitenkaas door verkruimelde blauwe kaas. Laat de tijm achterwege. Strooi een handje fijngesneden bieslook over de quiche als deze uit de oven komt.
De recepten met groente uit Veg! zijn een megasucces. En nu is er dan ook een speciale, kleine Veg! – 224 pagina’s met recepten met groente in de hoofdrol. Niet alleen voor de vegetariër, maar voor iedereen die wat meer wil afwisselen met groenten is dit een boek vol inspiratie. In deze bijzondere editie zijn de beste recepten met groente uit Veg! gebundeld.