Wist je dat raapstelen het jonge loof zijn van meiknolletjes? Deze heerlijk knapperige bladgroente heeft een lichtpittige smaak en past ideaal in een frisse salade
Raapstelensalade met grapefruit
Ingrediënten
rijst, volkoren, 40 gram
citroen, 0.25
olijfolie, 0.5 eetlepel
kwark, 50 gram *
kervel, vers gehakt of gedroogd, 1 grote eetlepel
appeldiksap, een scheutje
peper en zout naar smaak
pijnboompitten, een handjevol
raapstelen, 100 gram
venkel, 50 gram
grapefruit, een halve
* indien geschikt voor vegetariers; zie ook de tips. Eventueel een plantaardig alternatief, bijv. van Alpro
Het gebruikte kruid in dit recept is kervel. Naast een salade komt kervel ook goed tot zijn recht in een soep of kruidenboter.
In kervel zit veel vitamine C en ijzer en het smaakt licht naar anijs. In het vroege voorjaar kun je kervel zaaien in je tuin of op je balkon.
Waarom is kwark niet persé vegetarisch?
Hetzelfde dat voor kaas geldt, gaat ook op voor kwark (dat gezien wordt als een jonge kaas): bij deze zuivelproducten wordt stremsel gebruikt, De enzymen daarin bevorderen het ‘indikken’. Maar, het probleem is dat stremsel wordt gemaakt van enzymen die alleen uit de magen van geslachte kalfjes, lammetjes en geitjes worden gehaald. En omdat vegetariërs niets eten dat van gedode dieren afkomt, is dit een no-go.
Ga voor kwark dat vegetarisch stremsel of microbieel stremsel bevat (gemaakt van schimmelculturen) of neem een plantaardige variant.
Meer in ons factsheet Kaas & Stremsel
Bereiding
Kook de rijst 30 minuten.
Pers ondertussen het sap uit de citroen. Meng olijfolie, kwark, kervel, citroensap, appeldiksap, peper en zout door elkaar en zet in de koelkast.
Rooster de pijnboompitten in een droge pan.
Was de raapstelen en snijd ze in stukjes. Snijd de venkel in flinterdunne schijfjes. Haal de partjes grapefruit uit elkaar.
Meng alle ingrediënten behalve de pijnboompitten door elkaar tot een salade met de helft van de kwark. Bestrooi de salade met de pijnboompitjes.
De rest van de kwark serveer je in een kommetje erbij. Ook lekker als smeersel op een sneetje geroosterd brood bij de salade.
Dit recept is járen geleden door Daniëlle Bongers aangeleverd voor publicatie.