Ratatouille met kikkererwten over zachte polenta

Lisa Steltenpool, auteur van het Lekkerste Vegetarische Kookboek van 2014, tipt deze heerlijke ratatouille over een zachte polenta als topper op jouw kerstmenu. Helemaal plantaardig, dus ideaal mocht er iemand lactose intolerant zijn of veganistisch willen eten.

BEREIDINGSTIJD

< 90 minuten

GESCHIKT VOOR

4 personen
Ratatouille met kikkererwten over zachte polenta is een vegan recept van Lisa Steltenpool en hier te bekiken op vegetariers.nl

Ingrediënten

1 ui
1 courgette
1 aubergine
1 rode paprika
1 gele paprika
250 gr cherrytomaten
4 teentjes knoflook
2 el olijfolie
1 el Provençaalse kruiden
1 tl zout
1 blik kikkererwten à 400 g

Polenta

400 ml tuinkruidenbouillon
500 ml ongezoete sojamelk
150 g polenta (maisgriesmeel)
2 el plantaardige margarine
2 el edelgist

Deel dit recept

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 C.

Zet een grote kom klaar om daar alle groenten in te doen. Snijd de ui eerst doormidden, verwijder de schil en snijd daarna in dikke halve ringen. Snijd de courgette en aubergine in grove blokken en voeg deze bij de ui. Haal bij de paprika’s de zaadlijsten en steel eruit en snijd dan in brede blokken. Halveer de cherrytomaten. Haal het schilletje van de knoflook en snijd de knoflook in plakjes. meng alles in de kom, giet hier de olijfolie overheen en voeg de Provençaalse kruiden en het zout toe.

Neem een bakplaat en bedek deze met bakpapier. Bak de groenten 25 minuten, schep de groenten om en bak nogmaals 25 minuten.

Neem een steelpan en breng hierin de bouillon en sojamelk aan de kook. Voeg vervolgens al roerend de polenta toe. Laat de polenta op middelhoog vuur 25-30 minuten rustig koken. De polenta dikt snel in, maar is dan nog niet gaar. Roer elke 3 minuten met de garde of houten spatel om aanbranden te voorkomen. Voeg aan het einde de margarine en edelgist toe en roer goed.

Serveer de polenta in diepe borden en schep hier de ratatouille overheen.

UIT HET KOOKBOEK

Lisa Steltenpool is schrijfster van De Vegarevolutie (Lekkerste Vegetarische Kookboek 2014) en Kickstart (waar ook dit recept uit komt).  Beide boeken combineren heerlijke recepten met praktische informatie over gezond en plantaardig eten.

Bekijk de vernieuwde website van Lisa Steltenpool !

Bekijk ook deze recepten