Ravioli met ricottavulling, courgette en beurre noisette met olijven

LekkerVega ‘Culi’ Challenge
Dit recept is onderdeel van deze 7-daagse gratis veggie challenge. Schrijf je nu in.

BEREIDINGSTIJD

< 90 minuten

GESCHIKT VOOR

4 personen

Ingrediënten

100 g boter
50 g kalamata olijven (zonder pit – in dunne ringetjes)
1 courgette (in kleine blokjes)
1 el olijfolie
2 el balsamico
handvol basilicumblaadjes (voor de garnering)
300 g bloem voor pasta
3 eieren
2 el olijfolie
zout
vershoudfolie
pastamachine
(ravioli)uitsteekvorm (circa 6 cm)
300 g ricotta
1 sjalotje (fijngesnipperd)
geraspte schil van 0.5 citroen
handvol basilicumblaadjes (fijngehakt)
zout en peper
spuitzak

Deel dit recept

Bereiding

Bereidingstijd: tot 90 minuten
Kneed voor het deeg de pastabloem, de eieren, de olijfolie en een snuf zout in ca. 10 minuten tot een soepel deeg. Verpak het deeg in folie en laat ca. 30 minuten rusten in de koelkast. Meng intussen voor de vulling de ricotta met de sjalot, de citroenschil en het basilicum. Breng op smaak met zout en peper en schep in de spuitzak.

Verhit de boter voor de beurre noisette. Laat hem rustig uitbruisen en bruin kleuren terwijl je constant roert met een garde. Giet de boter zodra hij mooi goudbruin gekleurd is direct in een andere pan of hittebestendige kom om het proces te stoppen. Pas op want de boter is nu zeer heet. Roer de gehakte olijven door de beurre noisette en houd warm.

Verdeel het pastadeeg in 4 gelijke porties. Rol iedere portie met een pastamachine met op de één na dunste stand uit tot 4 dunne, langwerpige plakken. Spuit de ricottavulling op 2 van de plakken in hoopjes met telkens 3 cm ertussen. Leg de andere plakken deeg er voorzichtig op en druk het deeg met je vingers rondom de hoopjes vulling op elkaar. Zorg dat er zo min mogelijk lucht in blijft zitten. Steek de ravioli met een uitsteekvorm uit het deeg en druk de randjes nog eens extra goed op elkaar.

Breng een flinke pan water aan de kook om de ravioli te koken. Stoof intussen de courgetteblokjes met 1 el olijfolie, 1 el water en de balsamico tot ze lekker zacht zijn. Kook de ravioli (evt. in 2 porties) in 5-6 minuten gaar in het kokende water. Zet het vuur als het water opnieuw begint te koken wat zachter en laat de ravioli heel rustig garen. 5 Schep de ravioli en een scheutje van het kookwater in de pan met courgetteblokjes en verwarm het geheel samen nog even door.

Verdeel over diepe borden. Schep er royaal de beurre noisette met olijven overheen en maak af met wat verse basilicumblaadjes.

UIT HET KOOKBOEK

Voedingsinformatie
Per portie: ca. 786 kcal
26 g eiwit | 48 g vet | 60 g koolhydraten

Foto’s & receptuur
Willem van Santen

De VegaSpecial

Deze vegetarische special van de Vegetariërsbond en Foodies is onmisbaar in iedere keuken! Of je nu gaat voor 7 dagen in de week vega(n) of af en toe een avondje plantaardig eet; in dit nummer vind je volop inspiratie. We koken met vleesvervangers als tofu, tempeh, seitan en jackfruit en brengen groenten naar een hoger plan in ons vegetarische weekmenu.
 
De VegaSpecial is nu te bestellen:
 

 

 

Bekijk ook deze recepten