Roggelach – Joodse croissantjes

Beter dan welk toetje of zoete snack ook, is de roggelach. Het lijkt op een soort chocoladecroissant, maar het is veel meer en veel beter dan dat. Het is deeg, gevuld met chocolade, kaneel, gedroogd fruit of een andere zoetigheid.

Het recept is al heel oud en de meningen verschillen over waar het vandaan komt. In de Amerikaanse keuken maak je roggelach oorspronkelijk met een deeg met roomkaas. Dat was omdat roomkaas goedkoop was en er veel calorieën in zitten. Voor de arme Joodse immigranten in New York was dit een mooie combinatie van lekker en voedzaam.

Het deeg zonder gist is ook makkelijker en minder tijdrovend om te maken dan het gistdeeg in de Israëlische roggelach die de auteur Esther Erwteman altijd maakt.

BEREIDINGSTIJD

90+ minuten >

GESCHIKT VOOR

5 personen
Roggelach een Joods chocoladecroissant voor Chanoeka, Rosh Hoshana en andere joodse feestdagen

Ingrediënten

fijne suiker 100 g
water 120 ml
gedroogde gist 10 g
fijne suiker 50 g
+ beetje extra bloem 425 g
+ extra warm water 150 ml
vanillesuiker 25 g
fijn keukenzout 0.5 tl
zonnebloemolie 60 ml
eidooiers 2 grote
cacao 50 g
lichte basterdsuiker 75 g
kaneel 1 el
volle melk 50 ml

Deel dit recept

Bereiding

Houd rekening met 2 uur wachttijd.

♦ Doe voor de siroop de suiker en het water in een kleine pan en verwarm op laag vuur tot alle suiker is opgelost en je een siroop hebt.

♦ Zet apart tot je hem nodig hebt. ♦ Gebruik twee grote kommen. Meng in kom 1 de gist met 15 gram van de fijne suiker en het warme water en laat 5-10 minuten staan tot je een bubbelend geheel hebt. Gaat het niet bubbelen, dan is je gist niet actief genoeg en kun je beter nieuwe kopen dan doorgaan!

♦ Meng in kom 2 de bloem met de rest van de suiker, de vanillesuiker en het zout. ♦ Voeg de olie en de eidooiers toe aan het gistmengsel. ♦ Voeg daarna het bloemmengsel toe en meng met een vork tot een plakkerig deeg.

♦ Bestuif het aanrecht met bloem en stort het deeg hierop. Kneed heel goed door tot een soepel en rekbaar deeg. Blijft het na het kneden te plakkerig, voeg dan wat extra bloem toe. ♦ Doe de deegbal weer terug in de kom, bestrijk met een beetje zonnebloemolie en dek af met een theedoek. Laat ongeveer 1½ uur rijzen.

♦ Zeef de cacao boven een grote kom en voeg de basterdsuiker en kaneel toe, gevolgd door de melk. Blijf goed roeren met een vork zodat er geen klonten ontstaan. Je wilt een smeerbare pasta krijgen. Als het te dik is voeg je wat extra melk toe en als het te dun is, zeef je er wat extra cacao bij.

♦ Verwarm de oven voor op 180 graden en gebruik één grote of twee kleine bakplaten bekleed met bakpapier. ♦ Kneed het deeg nog eenmaal door en verdeel dan in twee delen. ♦ Maak van elk deel een mooie bal en rol uit tot je een cirkel hebt met een dikte van ongeveer 0,5 cm. Gebruik een mes om eventuele rafelranden van het deeg bij te snijden. ♦ Bestrijk het deeg met de chocoladepasta. Zorg ervoor dat je ongeveer 0,5 cm overlaat aan de rand. ♦ Snijd met een mes ten minste 10 en maximaal 12 dunne driehoeken uit de cirkel. Rol elke driehoek naar binnen, beginnend aan de brede kant.

♦ Leg nu de roggelach op de bakplaat en bak in ongeveer 16 minuten goudbruin. ♦ Bestrijk met de siroop zodra ze uit de oven komen. Laat afkoelen op een rek. ♦ Het is ook heel lekker en mooi om de roggelach voor het bakken te bestrijken met eigeel en abrikozenjam of met eigeel en suiker.

UIT HET KOOKBOEK

Dit recept komt uit het boek NOSH van Esther Erwteman, winnaar van onze LekkerVega Kookboekverkiezing 2020.
Het kookboek is uitverkocht. maar misschien kan je het hier en daar nog wel tweedehands kopen.

Bekijk ook deze recepten