Romige Nasi

Het geheim van een goede nasi zijn de kruiden en de variatie in groenten. Er zijn honderden soorten nasi te bedenken. Een paar ideeën en variaties zetten we hieronder op een rijtje. Gebruik altijd afgekoelde rijst.

Kijk onderaan voor de vele mogelijke variaties…

“In dit recept zorgt kokosroom voor de smeuïge touch en verse ananas voor het speciale zoetje. Serveer je salade heel origineel in de twee helften van de ananas. Ideaal om mee te nemen naar een picknick of potluck.” ~ Jacinta Bokma

BEREIDINGSTIJD

< 20 minuten

GESCHIKT VOOR

2 personen

Ingrediënten

ananas
250 gr (volkoren- of zilvervlies)rijst
plantaardige bakolie
1 grote of 2 kleine uien
2 teentjes knoflook
nasikruiden: zelfgemaakt* of zakje
gemengde wokgroenten, zoals prei, wortel, paprika, venkel
kokosmelk naar wens
handje ongebrande en ongezouten cashewnoten
zout en peper uit de molen
verse koriander

Deel dit recept

Bereiding

Bereidingstijd: tot 20 minuten
In dit recept wordt het vruchtvlees van de andere ananashelft niet gebruikt. Wil je de nasi in de twee helften serveren, verwijder dan het vruchtvlees, eet dat op of serveer als bijgerechtje en verdeel de nasi over de twee ananashelften.

Kook de rijst gaar volgens de gebruiksaanwijzing en laat deze afkoelen.

Pel en snipper de uien, plet en snipper de knoflook fijn. Snijd alle groenten in dunne reepjes of kleine blokjes.

Verhit een scheutje olie in de wokpan en fruit hierin kort sjalotten en knoflook met kruiden.

Voeg de groenten toe en roerbak dit circa 6 minuten.

Voeg hierna de afgekoelde rijst toe en roerbak circa 4 minuten mee.

Snijd ondertussen de ananas doormidden en verwijder het vruchtvlees.

Het lekkerst is om het vruchtvlees even mee te bakken zodat ‘ie enigszins kan karamelliseren en daarna een scheutje kokosmelk toe te voegen. Laat het kort sudderen.

Breng op smaak met zout en peper.

Dien de nasi op in de halve ananas, bestrooi royaal met cashewnoten en maak het af met wat verse koriander.

dd
 

 

Vega variaties voor deze nasi

Bak met de ui en knoflook blokjes verse mango mee en strooi als laatste cashewnoten over je gerecht
Voeg preiringen, paprikablokjes, stukjes wortel en taugé toe
Roerbak twee geklutste eieren mee of bak een omeletje, snijd die in dunne reepjes en voeg als laatste toe aan je nasi.

Jacinta Bokma is lekkerbek en foodinspirator voor een mooiere wereld: recepten die goed zijn voor jezelf, de dieren en de planeet.
Vind meer recepten in haar kookboeken De Snelle Vegetariër en Puur Plantaardig/De Dunne Vegan, beide Gourmand World Cookbook Award winnaars.

Dit recept is ook onderdeel van de VegaFeb Challenge!
Dit zijn alle recepten uit de VegaFeb challenge 2023

 

Bekijk ook deze recepten