Romige orzo met vega kipstukjes en rode pesto

Vegetarisch eten wordt steeds populairder en dat is maar goed ook. Het is niet alleen gezonder om minder rood vlees te eten, maar het is ook beter voor het milieu, de dieren en het voedseltekort in de wereld. Dat betekent allemaal niet dat vega eten niet minstens zo lekker kan zijn. Hier is een van mijn lievelingsrecepten gemaakt van orzo!
Orzo is een pastasoort die een beetje tussen pasta en rijst in zit. Het is super eenvoudig om te maken en is gewoon te koop in elke supermarkt. Met de toevoeging van vegetarische kipstukjes is het recept eiwitrijk, het vult goed, en staat binnen een handomdraai op tafel.” ~ Amber

BEREIDINGSTIJD

< 30 minuten

GESCHIKT VOOR

4 personen

Ingrediënten

  • 1 el olijfolie
  • 1 rode ui, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, fijngesneden
  • 240 g vega kipstukjes, in grove stukken gesneden (1)
  • peper en zout
  • 4 puntpaprika’s, in kleine stukjes gesneden
  • 250 g cherrytomaten, gehalveerd
  • 250 g orzo
  • 70 g vega(n) rode pesto
  • 500 ml gekookt water
  • 1 groentebouillonblokje
  • 150 ml light sojaroom
  • 50 g geraspte, vega variant van Parmezaanse kaas
  • wat extra vega Parmezaanse kaas, verse basilicum en verse zwarte peper (optioneel)

(1) 
Deze vega kipstukjes van MyVay is bij ALDI verkrijgbaar.

 

Deel dit recept

Probeer ook ‘s dit vega recept

Vegan Pasta alla Puttanesca met vegan rul gehakt
dat onderdeel is van de Budget Challenge i.s.m. ALDI

Bereiding

Verhit de olijfolie in een hapjespan. Fruit de ui en knoflook en voeg dan de stukjes vegan burger toe. Breng op smaak met peper en zout en bak voor 5 minuten op hoog vuur.

Voeg de puntpaprika’s en cherrytomaten toe aan de pan en bak voor 3 minuten mee op middelhoog vuur.

Voeg de orzo, rode pesto, het gekookte water en een groentebouillonblokje toe.
Laat dit voor zo’n 10 minuten pruttelen of tot de orzo gaar is en het water verdampt.

Voeg dan ook sojaroom en vega parmezaanse kaas toe.

Verdeel de orzo over 4 borden, en rasp optioneel nog wat extra parmezaanse kaas over de borden heen en leg er wat basilicumblaadjes op ter garnering.

Smakelijk Eten !

Duurzamer en gezonder leven

Ook dat hoeft bij supermarkt ALDI niet veel te kosten. Iedere dag maken medewerkers samen met de toeleveranciers weer stappen en wordt de supermarktketen steeds een beetje duurzamer. Producten van eigen bodem, eerlijke handel, meer en meer Beter Leven producten en steeds minder plastic verpakkingen: zo wordt ALDI steeds duurzamer.

ALDI is de uitvinder van discount en staat bekend om de “hoge kwaliteit voor een lage prijs”. Ook werkt de keten dagelijks aan een betere toekomst voor natuur en maatschappij. De supermarktketen is er namelijk van overtuigd dat de inspanningen van vandaag leiden tot een betere wereld van morgen.

Ook betaalbaar en toegankelijk

Zij zetten zich in om verantwoorde en gezondere voeding voor iedereen betaalbaar en toegankelijk te maken. Dit zie je bijvoorbeeld terug aan de verschillende duurzaamheidskeurmerken op producten. Als discounter houdt de supermarkt ook van efficiëntie: duurzamer omgaan met grondstoffen. Daarom wordt er hard gewerkt aan het terugdringen van voedselverspilling, het verduurzamen van verpakkingen en het hergebruiken van reststromen.

Waarom vegetarisch en plantaardig?

Eiwitten zijn een belangrijke voedingsstof én bouwstof. Zowel dieren als planten kunnen bronnen van eiwit zijn in onze voeding. Vlees en zuivel bevatten bijvoorbeeld dierlijke eiwitten, noten en peulvruchten bevatten plantaardige eiwitten.

Nederlanders kiezen steeds vaker voor een vegetarisch of plantaardig alternatief voor vlees en zuivel. Dat is beter voor klimaat, mens én dier. De productie van dierlijke eiwitten zorgt voor een aanzienlijk hogere klimaatbelasting dan de productie van plantaardige eiwitten. Dat komt omdat er veel land, water en voer voor nodig is. Alleen de productie van vlees is al goed voor 40% van de klimaatbelasting van het voedsel van de gemiddelde Nederlander. Ook adviseert het Voedingscentrum om vlees vaker af te wisselen met alternatieven zoals peulvruchten, noten of vleesvervangers.

Eiwitten kunnen we ook heel goed binnenkrijgen door meer plantaardig te eten. Daarom heeft de Nederlandse overheid een verdeling van 50% plantaardig en 50% dierlijk in 2030 als doel gesteld. Dit houdt in dat uiterlijk in 2030 de gemiddelde Nederlander minstens 50 procent van de eiwitconsumptie haalt uit plantaardige eiwitbronnen en maximaal 50 procent uit dierlijke bronnen. In 2022 was deze verdeling, volgens onderzoek van het RIVM, nog 42% plantaardig en 58% dierlijk.

Lees hier verder over het beleid van ALDI, de aanpak en resultaten.