Deze verrukkelijke, romige groentensoep van pastinaak en oregano is glutenvrij en voor wie wil 100% plantaardig. Pastinaak is allang geen ‘vergeten groente’ meer. Je kunt ‘m volop in de supermarkt krijgen in deze tijd van het jaar. Een heerlijke vegetarische soep met een luxe tintje. Foodinspirator Jacinta Bokma: “Een makkelijk te maken soepje voor feestelijke gelegenheden of gewoon doordeweeks.”
Romige pastinaaksoep voor jouw vega feestje of gewoon lekker doordeweeks
Ingrediënten
1 ui
scheutje olijfolie
1 dessertlepel oregano
3 pastinaken
500 ml water
1 kleine aardappel
1 blokje groentenbouillon *
2 el crème fraîche of een flinke scheut sojaroom **
vega spekblokjes of -reepjes ***
* gebruik de V-Label gecertificeerde groentebouillonblokjes van Knorr. Transparant en betrouwbaar: géén dierlijke ingrediënten.
** vervang creme fraiche door bijv. deze V-Label gecertificeerde producten van Lidl. Blue Band en Alpro.
*** probeer ‘s de V-Label gecertificeerde producten van De Vegetarische Slager, Vivera of de Lidl
Bereiding
Hak de ui fijn en fruit samen met de olijfolie en de oregano op zacht vuur met deksel op de pan. Schil ondertussen de pastinaak, snijd in blokjes en voeg toe aan het uienmengsel. Laat nog een paar minuten fruiten.
Schil de aardappel, snijd deze ook in blokjes en voeg samen met het blokje bouillon en het water bij de pastinaak. Laat nog 10 minuten zachtjes koken. Voeg de room toe en pureer in de blender of met de staafmixer.
Bak de vegaspek kort in de koekenpan, strooi over de soep en serveer meteen.
Jacinta Bokma is lekkerbek en foodinspirator voor een mooiere wereld: recepten die goed zijn voor jezelf, de dieren en de planeet. Vind meer recepten in haar kookboeken De Snelle Vegetariër en Puur Plantaardig/De Dunne Vegan, beide Gourmand World Cookbook Award winnaars.