Vega pasta? “Dit is een supersnel en groenterijk recept voor drukke doordeweekse avonden. De meeste mensen vinden pastarecepten koolhydraatrijk en zwaar maar dit is juist fris en licht. De groenten worden bij de pasta in de pan geblancheerd en daarna pureren we een deel: dat is de romige saus waarin de pasta wordt opgediend.” – kookboekauteur Luise Vindahl
Romige vega pasta met boerenkool, broccoli + erwtjes
Ingrediënten
3 el extra vierge olijfolie (1)
250 g bucatini (een wat dikkere spaghetti); pasta naar keuze mag ook!
4 grote bladeren boerenkool of palmkool (ca. 50 g), zonder nerven of stengels
200 g broccoliroosjes
1 teen knoflook, gepeld en gekneusd
handje basilicum- of peterselieblaadjes
handje muntblaadjes, plus wat extra blaadjes voor garnering|
geraspte schil en sap van biologische citroen, plus eventueel extra
4 el edelgistvlokken of geraspte vegetarische kaas, plus extra voor eroverheen (2) + (3)
handje hazelnoten of pijnboompitten, zelf geroosterd en grof gehakt (4)
75 g erwtjes uit de vriezer, ontdooid
zeezout en versgemalen zwarte peper
Tips voor deze vega pasta
(1) Koudgeperste koolzaadolie is rijk aan vitamine E en omega-3. Beide bouwstoffen zijn goed voor je gezondheid.
(2) Edelgistvlokken geven dat vegan, hartige kaassmaakje aan plantaardige (pasta)gerechten. Verkrijgbaar in de bio-winkel en grotere supermarkten.
(3) Of rasp een stuk vegetarische Parmezaanse kaas (Let op: verreweg de meeste Parmezaan is niet geschikt want gestremd met slachtvet. Lees hier meer over ‘Kaas & Stremsel’.)
Als goedkoper en sneller alternatief gebruik je een zakje (vega) kaas van Grozette of Parrano. Verkrijgbaar in rasp, vlokken en snippers en V-Label gecertificeerd
(4) Een handje gemengde noten, ongebrand en ongezouten, is goed voor je gezondheid. Zelf even kort roosteren in een braadpan, zonder olie.
Bereiding
Breng een grote pan gezouten water aan de kook. Voeg de pasta toe en kook volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Voeg de boerenkool en teen knoflook toe aan de pasta en kook een minuut mee. Vis ze er dan uit met een tang en schep er ook een beker kookwater uit.
Doe – terwijl de pasta verder kookt – de boerenkool en knoflook in de blender, samen met de helft van de erwtjes. Voeg ook het basilicum, de munt, olijfolie, het citroensap, de gistvlokken (of vega kaas) en 4 eetlepels van het kookwater toe. Pureer tot je een gladde saus hebt. Proef en pas als dat nodig is de smaak en textuur aan. De saus moet glad zijn maar niet te vloeibaar. Je kunt extra erwtjes, kruiden of kaas toevoegen als de saus te vloeibaar is.
Als de pasta nog maar een paar minuten moet koken, gooi je de broccoli en de rest van de erwtjes erbij. Giet de pasta en de groenten af in een vergiet en doe ze dan terug in de pan. Schenk de helft van de groene saus erover en roer door elkaar.
Verdeel de rest van de saus over 4 borden en smeer ze uit tot grote cirkels. Schep de pasta erop en bestrooi met de geroosterde noten, wat verse muntblaadjes en gistvlokken of vega kaas (rasp of snippers).
Maak af met geraspte citroenschil en versgemalen zwarte peper.
Geniet van deze vega pasta!
De auteurs David Frenkiel en Luise Vindahl zijn de Scandinaviërs die wereldwijd bekendstaan om hun merk Green Kitchen Stories. Al meer dan 10 jaar inspireren ze met hun boeken, apps, website en sociale media mensen over de hele wereld om vaker plantaardig te koken en om in hun dagelijks leven groene keuzes te maken.
Luise is al haar hele leven geïnteresseerd in gezond eten. Als ze geen recepten ontwikkelt, werkt ze als gekwalificeerd voedingsdeskundige. Ze is afgestudeerd aan de School voor Voedingsgeneeskunde in Stockholm. David is de schrijver en fotograaf van hun werk en toegewijd vegetariër. Hij is medeoprichter van het vegan restaurant Fafelle in Stockholm, is betrokken bij verschillende start-ups in plantaardige voeding en runt een productiestudio in Kopenhagen.
Lees meer op www.greenkitchenstories.com
Uitgeverij Becht 2022
Fofografie: 2022 David Frenkiel + Luise Vindahl