Roti met aardappel, tempé, kousenband en ei

Een Surinaamse klassieker: een rotiplaat met aardappel, tempé, kousenband en ei.

We maken de specerijenmix zelf en marineren hier niet alleen de tempé mee, maar ook de rest van de ingrediënten worden in dit kruidige mengsel van komijnzaad, gember, kerrie en paprikapoeder gebakken. Een smaakexplosie die je lekker met je handen kunt eten!

BEREIDINGSTIJD

< 30 minuten

GESCHIKT VOOR

4 personen

Ingrediënten

250 g tempé, gehalveerd en in lange plakken gesneden
3 el zonnebloemolie
0.5 maggi bouillonblokje, verkruimeld
2 tl sambal
2 gele uien, gesnipperd
3 teentjes knoflook, geperst
500 g aardappels, geschild en in blokjes gesneden
500 g kousenband, in grove stukken
250 ml water
4 eieren
2 el ketjap manis
15 g selderij, fijngesneden
4 rotiplaten
zout en peper
2 el (Surinaamse) kerriepoeder
3 tl knoflookpoeder
3 tl uienpoeder
2 tl komijnpoeder
1 tl gemberpoeder
1 tl paprikapoeder
1 tl gemalen zwarte peper

Deel dit recept

Bereiding

Bereidingstijd: tot 30 minuten1. Meng de specerijen voor de specerijenmix..

2. Meng ⅓ van de specerijenmix met de tempé en een scheutje zonnebloemolie in een kom. Laat het geheel 30 minuten afgedekt in de koelkast marineren.

3. Verhit een flinke scheut zonnebloemolie in een braadpan op middelhoge temperatuur en voeg de rest van de specerijenmix en het bouillonblokje toe. Roer alles goed door elkaar en voeg, wanneer het een geheel is geworden, de sambal toe. Voeg de uien toe en fruit deze 5-6 minuten totdat deze glazig beginnen te worden. Voeg ook de knoflook toe en bak dit 1-2 minuten totdat die begint te geuren.

4. Voeg de aardappels en de kousenband toe en bak het geheel 10 minuten. Voeg het water toe, roer alles goed door elkaar en breng aan de kook. Verlaag de temperatuur en laat nog 20 minuten sudderen met de deksel op de pan terwijl je af en toe roert.

5. Kook de eieren 7-8 minuten in ruim kokend water, giet af en laat schrikken. Pel de eieren en zet opzij.

6. Verhit een flinke scheut zonnebloemolie in een koekenpan op middelhoge temperatuur. Bak de tempé 4-5 minuten per kant totdat deze goudbruin kleurt en knapperig is geworden. Blus af met ketjap en haal na 1 minuut van de warmtebron. Zet opzij.

7. Voeg de selderij en de gekookte eieren toe aan de braadpan en roer alles goed door elkaar. Laat het geheel 1-2 minuten opwarmen en haal van de warmtebron.

8. Verwarm de rotiplaten volgens het recept op p. 48 of volgens de instructies op de verpakking.

9. Verdeel de stoof en de tempé over de borden en serveer met de rotiplaat

UIT HET KOOKBOEK

In De vega atlas laat Isabel Boerdam je in meer dan 160 toegankelijke recepten zien hoe divers de vega(n) keuken is, waar dan ook ter wereld. Laat je verrassen door onbekende ingrediënten, kruiden en specerijen. Proef wat alle wereldkeukens te bieden hebben en sta versteld van de mogelijkheden!

Waar de Nederlandse keuken van oudsher bekend staat om de drie-eenheid aardappelen, groenten en vlees, zie je dat de vegetarische keuken in andere landen juist geworteld is in de cultuur. Daar kennen ze het begrip 'vleesvervanger' niet, wordt 'vegan' niet beschouwd als modern verschijnsel en is het de normaalste zaak van de wereld om een maaltijd op tafel te toveren met alles wat de natuur te bieden heeft. Die keukens krijgen in De vega atlas de volle aandacht.

Bestel het boek hier! 

Bekijk ook deze recepten