Salade met quinoa, amandel en munt

Tahoe invriezen en daarna ontdooien geeft hetzelfde effect als tahoe persen: het verliest veel van zijn vocht en wordt zelfs een beetje poreus. Ideaal om smaakmakers in op te nemen! Deze tahoe bestrijk je met een marinade. Daarna vouw je er repen nori omheen. Een beetje zoals matjes vlechten op de kleuterschool vroeger. Het resultaat is een heerlijk gerecht, officieel voor vier personen, maar met twee kan ook. De misosaus maakt het compleet en vol van umami. En dat is precies wat vleesliefhebbers zo aan vlees waarderen: de umanismaak. Ook als je niet van tahoe houdt, vind je dit lekker. Sesamzaad maakt het af.

BEREIDINGSTIJD

< 90 minuten

GESCHIKT VOOR

4 personen

Ingrediënten

1 courgette
1 aubergine
1 el koudgeperste olijfolie, plus extra voor het grillen
1 teen knoflook, geperst
zeezout
300 g quinoa
750 ml water
1 tl kaneel
sap van 0.5 citroen
handvol muntblaadjes
handvol korianderblaadjes
2 avocado’s, in kleine blokjes
3 el bruine of gele rozijnen
1 granaatappel, pitjes eruit geschept en losgemaakt
100 g geroosterde, gezouten amandelen

Deel dit recept

Bereiding

Bereidingstijd: meer dan 90 minutenGril de groentes. Verwarm de oven voor op 200 °C (gasstand 6). Snijd de aubergine en courgette in dunne schijfjes. Leg ze op een rooster dat op een braadslede past. Gebruik een kwast om ze aan beide kanten lichtjes met olie te bestrijken en bestrooi met zeezout. Zet in de oven tot de schijfjes zacht zijn en langs de randjes een beetje donker beginnen te kleuren – dit duurt ongeveer 15 minuten, maar houd ze in de gaten want voor je het weet zijn ze te donker. Haal de groentes uit de oven en doe ze in een schaal.

Voeg de olijfolie en knoflook toe en zet weg. Spoel de quinoa goed af en laat uitlekken. Doe in een pan met het water, de kaneel en ½ theelepel zout. Breng aan de kook en draai het vuur meteen laag. Leg het deksel op de pan en laat 15-20 minuten zachtjes koken.

Stel de salade samen: schep de gare quinoa in een grote schaal en laat iets afkoelen. Voeg het citroensap, de kruiden, gare groentes, avocado en rozijnen toe en schep alles goed om. Garneer met de granaatappelpitjes en amandelen. Dien op of bewaar 3-5 dagen in een luchtdichte doos in de koelkast. Marokkaanse couscoussalades bestaan vaak uit een prachtige mix van smaken.

De combinatie van zoete rozijnen, knapperige amandelen en verse kruiden is onweerstaanbaar. We maken onze versie glutenvrij door eiwitrijke quinoa te gebruiken, die we met kaneel koken. We grillen de courgette en aubergine zelf, maar als je haast hebt kun je ze ook kant-en-klaar kopen in een glazen pot (te koop bij de meeste supermarkten).

De vegetarische recepten in The Green Kitchen Travels zijn geïnspireerd op de smaken en gerechten die ze op hun vele reizen zijn tegengekomen. Laat je inspireren door hun reizen en begin de dag met wafels van pompoen en amandel uit San Francisco, zet tussen de middag je tanden in een Thaise noedelloze pad thai en geniet 's avonds van een linzensoep uit Sri Lanka.

Via hun populaire foodblog 'Green Kitchen Stories' inspireren David Frenkiel en Luise Vindahl al jarenlang een enorme groep mensen met hun prachtig gefotografeerde vegetarische recepten. De Zweed en Deense ontmoetten elkaar in Italië. Dat ze zich het meest thuis voelen als ze niet thuis zijn, wordt duidelijk als ze besluiten een wereldreis te maken wanneer hun dochtertje Elsa nog maar 7 maanden oud is.

Makkelijk verkrijgbare ingrediënten en heldere instructies, een gegarandeerd succes!

Bekijk ook deze recepten