Salade van broccoli, dadels & pecannoten met limoen-chilidressing

Geen woorden, maar dadels. Hele snelle salade van broccoli en pecannoten. En dan ook nog limoen-chilidressing.

Deze smakelijke, voedzame salade – geïnspireerd door een broccoligerecht dat ze in restaurant Dishoom in Londen serveren – zal zelfs de meest verstokte slasceptici overtuigen. Hij zit boordevol kleur, smaak en textuur en is opmerkelijk genoeg de volgende dag net zo lekker als lunch.

BEREIDINGSTIJD

< 20 minuten

GESCHIKT VOOR

4 personen

Ingrediënten

  • 200 g peultjes, in de lengte gehalveerd
  • 1 broccoli, roosjes in dunne plakjes gesneden
  • ½ rode ui, in dunne plakjes
  • 6 medjooldadels, ontpit en in plakjes
  • 100 g pecannoten, grof gehakt

Voor de dressing

  • geraspte schil en sap van 2 biologische limoenen (je hebt 50 ml sap nodig)
  • 50 ml olijfolie
  • 2,5 cm verse gember, fijn geraspt
  • 1 tl zeezoutvlokken, plus extra naar smaak
  • 1 rode chilipeper, in dunne ringen

Serveren met platbrood en humus. Geef er warm platbrood (glutenvrij, als je dat wilt) en hummus bij voor een vullende, kleurrijke avondmaaltijd.

Inkooptip:
Je kan ook wat teveel maken en het dan de volgende dag voor de lunch opdienen. De kleuren van deze salade zullen de volgende dag misschien iets minder fris en levendig zijn (als gevolg van het limoensap in de dressing), maar dat heeft absoluut geen invloed op de smaak – die is er zeker niet minder om!

Deel dit recept

Bereiding

Voorbereiding: 15 minuten | Bereiding: 5 minuten

  • Doe de peultjes, broccoli en rode ui in een grote kom, voeg kokend water toe en laat alles 2 minuten blancheren en daarna goed uitlekken. Zo vermijd je het ‘rauwebroccoliprobleem’. 
  • Klop intussen de limoenschil en het -sap, de olijfolie, gember, het zeezout en de chilipeper voor de dressing in een kleine kom door elkaar.
  • Meng in een grote kom de uitgelekte peultjes, broccoli en ui met de dressing, dadels en pecannoten.
  • Proef, voeg als dat nodig is nog wat extra zeezout toe en dien meteen op.

Serveren met warm platbrood (glutenvrij, als je dat wilt) en hummus bij voor een vullende, kleurrijke avondmaaltijd.

UIT HET KOOKBOEK

Het groene kookboek
Rukmini Iyer is terug van nooit weggeweest. Haar Groene Kookboek – de opvolger van De Groene Bakplaat – is een uitbundige viering van groenten en een aanrader voor iedereen met een groen hart.

Rukmini Iyer, Het groene kookboek. 75 originele en smaakvolle groenterecepten, Becht, 2024, 256 p.