voor 4 personen als bijgerecht | voorbereiding 20 minuten | bereiding minder dan 30 minuten | feestelijk | caloriearm | goede bron van eiwit | glutenvrij | zuivelvrij | veganistisch
1 Kook voor de dressing een beetje water in een waterkoker of fluitketel. Schep de tahin in een kommetje (er ligt vaak een laagje olie op, dus steek je lepel er goed in). Giet 60 ml kokend water over de tahin en roer glad met een vork. Voeg het citroensap en een mespunt zout toe, roer goed door. Maak je geen zorgen als het gaat schiften, blijf gewoon roeren tot het glad is. Zet weg.
2 Maak ‘spaghetti’ of linten van de wortels met behulp van een spiraalsnijder, rasp, dunschiller, keukenmachine of mandoline (de restjes kun je vast wel ergens voor gebruiken). Doe de wortel in een kom en zet in de koelkast.
3 Pak de hele, ongeschilde sinaasappel en snijd de boven- en onderkant eraf. Snijd hem horizontaal in 3 of 4 dikke plakken, leg vervolgens elke plak op de snijplank en snijd langs de vliesjes de segmenten los. Snijd wat grotere stukken fijn en verwijder nog achtergebleven wit of vlies. Verwijder ook eventuele pitten. Zet in de koelkast tot je de salade gaat maken.
4 Maak de salade net voor het serveren. Meng eerst de waterkers of kiemen door de wortel in de kom, schep dit als grote losse hoop op een grote serveerschaal of in afzonderlijke ondiepe kommen of borden. Voeg de sinaasappel toe. Schep de dressing erover, of serveer die er apart bij. Niet doorscheppen! Garneer eventueel met de noten en korianderblaadjes, en eet direct op.