Salade van zeewierspaghetti met sesam-tahindressing

Eerder was ik vrijwilliger bij het Nederlandse ‘Seamore’ dat iedereen verbaasde met seamore pasta: hun heerlijke zeewierspaghetti. Deze langere zeewiersoort is verrassend neutraal van smaak (na weken en koken) en nemen de smaak van de andere ingrediënten goed op. Ik heb het gebruikt in Aziatische en Italiaanse gerechten ter vervanging van noodles en pasta.
Ook chef-kok Yotam Ottolenghi houdt ervan, en nam zijn recept “Salade van Zeewierspaghetti met Sesam-Tahin-Dressing” op in zijn kookboek ‘Simpel’.

Probeer het ook ‘s, en laat ons weten wat je ervan vond, okay?
Eetze!

Erwin

BEREIDINGSTIJD

< 30 minuten

GESCHIKT VOOR

4 personen

Ingrediënten

50 g zeewierspaghetti (Seamore Pasta, te koop bij o.a. AH)
1 grote komkommer (snij in de lengte door, haal het zachte midden eruit en maak smalle repen), 250 g
20 g wit en/of zwart geroosterd sesamzaad
15 g koriander, blaadjes van de takjes geplukt, gekneusd (dan komt de smaak vrij) en fijn gesneden
0.5 tl chilivlokken
1 tl honing
1.5 tl rijstazijn
1 el Mirin (zoete kookwijn, te koop in Chinese toko, Ekoplaza, Odin)
1 tl Dijonmosterd
1.5 tl sojasaus (donkere of lichte; tamarinde- of shoyu mag ook, maar géén ketjap)
1 el tahin
1 el arachideolie

Deel dit recept

Bereiding

Bereidingstijd: tot 30 minutenKlop alle ingrediënten voor de dressing door elkaar en laat de smaken lekker op elkaar intrekken.
Laat de zeewierspaghetti 5 mins weken in koud water; breng de zeewier daarna in (nieuw) koud water aan de kook en laat het in 10 à 15 mins beetgaar zachtjes doorkoken. Giet het daarna goed af.
Mix nu de zeewierspaghetti samen met de komkommer, het sesamzaad, de koriander en de dressing in een grote schaal goed door. Bestrooi het daarna met wat chilivlokken.
Enjoy!

UIT HET KOOKBOEK

Ottolenghi’s inspiratie is afkomstig van zijn mediterrane achtergrond en zijn enorme liefde voor ingrediënten. Hoewel hij zelf geen vegetariër is, maakt hij uiterst originele en vernieuwende vegetarische gerechten, gebaseerd op uitgesproken smaken en spannende, frisse combinaties. Behalve kookboeken schrijft hij ook een wekelijkse, zeer populaire column in The Guardian. Zijn boek Simpel verbrak alle verkooprecords.

Bestel het boek hier!

Bekijk ook deze recepten