Sea-Chowder Soep & Shiitake Bacon

Een recept van vegan avant-la-lettre Lisette Kreischer (meer info over haar onder het recept).

“Een chowder is een Amerikaanse dikke soep, waarin traditioneel zeevruchten worden gebruikt. De basis is een romige dikke substantie met een zilte smaak. Deze chowder is net even anders want plantaardig en dus cruelty-free.. Voor dit recept wordt de basis gemaakt van zoete en zomerse maïskorrels en de romigheid komt van de aardappelen. De zilte smaak wordt ingebracht door een echte koning uit zee, namelijk kombu. De shiitake bacon is als een kersje op de taart, met zijn diepe, hartige smaak.”

BEREIDINGSTIJD

< 45 minuten

GESCHIKT VOOR

4 personen
Sea-Chowder soep is een vegan gerecht van Lisette Kreischer

Ingrediënten

Sea-Chowder

olijfolie
1 grote witte ui, gesnipperd
3 teentjes knoflook, fijngehakt
1 kleine rode chilipeper zonder zaadjes, fijngehakt
500 g (verse) maïskorrels (van 2 kolven)
3 middelgrote aardappels, geschild, in blokjes gesneden
1 tl tijm
2 laurierblaadjes
1,25 l water
7 g gedroogde kombu
fijn zeezout en versgemalen zwarte peper

Shiitake Bacon

olijfolie
200 g shiitakes, schoongeveegd, dunne plakjes gesneden
2 el shoyu *
1 volle tl gerookte paprikapoeder
½ tot 1 el ahornsiroop

Extra

kruiden naar smaak, bijvoorbeeld verse dille

 

* alle varianten van de Japanse sojasaus (shoyu) van Kikkoman zijn V-Label gecertificeerd.

Deel dit recept

Bereiding

Verhit een laagje olijfolie in de koekenpan. Fruit hierin de ui in ongeveer 5 minuten goudbruin. Voeg de knoflook en chilipeper toe en bak nog eens 3 minuten.
Voeg vervolgens maïskorrels, aardappelblokjes, tijm en laurierblaadjes toe. Roer even door.
Overgiet met het water en voeg de kombu toe. Laat nu op zacht vuur 20 minuten koken met de deksel half op de pan.

Bereid ondertussen de shiitake bacon. Verhit een laagje olie in de koekenpan en bak hierin de plakjes shiitake rondom goudbruin. Blus af met shoyu en laat de shiitakes de shoyu al roerend helemaal opnemen.
Bestrooi met het gerookte paprikapoeder en besprenkel met wat ahornsiroop. Roer goed en laat de shiitakes karamelliseren (let op, dit proces gaat snel, dus wees alert). Zet het vuur uit en haal de pan van het vuur.

Verwijder na 20 minuten de deksel van de soeppan en haal de kombu uit de soep. Laat nog eens 5 minuten koken, dit keer zonder deksel op de pan. Zet het vuur uit. Verwijder de laurierblaadjes.

Pureer de soep helemaal glad met een staafmixer of blender. Breng op smaak met zeezout en zwarte peper.

Serveer in kommetjes met de shiitake bacon en kruiden naar smaak, bijvoorbeeld dille.

UIT HET KOOKBOEK Lisette Kreischer deelde dit vegan recept voor een soep aan vegetariers.nl
Lisette Kreischer deelde dit vegan recept voor een soep aan vegetariers.nl

Auteur van diverse kookboeken (onder veel meer Man.Eat.Plant, Groente Uit Zee, Plant Power en Veggie In Pumps), oprichter van The Dutch Weed Burger en activiste voor Moeder Aarde.., Lisette Kreischer is een inspirerend voorbeeld voor velen.
Lees hier alles over op haar website. 

Bekijk ook deze recepten