Met dit eenvoudige, maar o zo smakelijke gerechtje scoor je altijd! Iedereen zal versteld staan van hoe lekker deze vegetarische versie van een echte Vlaamse klassieker wel is. Rode kool (bijvoorbeeld met kumquat), frietjes en mayonaise of veganaise maken het helemaal af.
Seitanstoverij
Ingrediënten
2 uien
300 gram wortelen
400 gram champignons
400 gram seitan
1 sneetje brood
700 milliliter donkerbruin tafelbier (Piedboeuf, of 2 flesjes donkerbruin trappistenbier)
2 eetlepels mosterd
2 theelepels tomatenpuree
2 eetlepels tijm
2 laurierblaadjes
75 milliliter sojasaus (shoyu)
130 gram ontpitte, gedroogde pruimen (optioneel)
peper en zout
handje versnipperde peterselie
Bereiding
Bereidingstijd: tot 90 minutenSnijd de ui, de champignons en de wortelen in stukjes en de seitan in blokjes van 2 centimeter.
Stoof de uien in een grote braadpan samen met de laurier en de tijm. Voeg er wortelen, champignons en seitan bij en stoof deze aan.
Giet het seitanvocht en het bier samen met de rest van de ingrediënten bij de groenten. Laat het geheel zo lang mogelijk zachtjes verder sudderen (circa 45 minuten). Als de stoverij te dik wordt, kun je wat extra water toevoegen.
Roer voor het serveren de fijngesnipperde peterselie door de seitanstoverij.
Dit gerecht is plantaardig.