Een semla is een feestelijk Zweeds kardemombroodje met een amandelvulling en slagroomtopping. Hij wordt van oudsher gegeten op ‘dikke dinsdag’ (wellicht beter bekend als Mardi Gras).
Wat ons betreft is ‘ie het hele jaar door heerlijk!
Een semla is een feestelijk Zweeds kardemombroodje met een amandelvulling en slagroomtopping. Hij wordt van oudsher gegeten op ‘dikke dinsdag’ (wellicht beter bekend als Mardi Gras).
Wat ons betreft is ‘ie het hele jaar door heerlijk!
300-350 ml + 100 ml havermelk
125 g + 2 el lichtbruine kristalsuiker
1 zakje instantgist van 7 g
500 g bloem
1 tl zout
zaden van 8 kardemompeulen, fijngestampt
75 ml rijstolie
1 el keukenstroop + 1 el heet water
150 g amandelmeel
250 ml plantaardige slagroom om op te kloppen (bijv. van Alpro)
een paar druppels citroensap
1 zakje (bourbon)vanillesuiker van 8 g
1 el gecondenseerde kokosmelk
poedersuiker
Bereidingstijd: tot 20 minutenBereidingswijze
Begin met het maken van het brooddeeg. Verwarm 300 ml havermelk tot lauwwarm, maar niet hoger dan 40 °C. Meng 2 eetlepels suiker en de gist erdoor.
Meng in een kom de bloem met het zout en de fijngestampte kardemompeulen. Maak een kuil in het midden en doe daarin het gistmengsel en de rijstolie. Meng alles door elkaar en kneed het met een mixer in ca. 10 minuten tot een soepel deeg. Voeg eventueel tot 50 ml extra havermelk toe als het deeg aan de droge kant is. Dek af en laat het deeg 45-60 minuten rijzen op een warme, tochtvrije plek, tot het in omvang is verdubbeld.
Sla het deeg na het rijzen terug, verdeel het in tien porties en vorm daarvan bolletjes. Leg de bolletjes op een bakplaat met een paar centimeter tussenruimte. Dek af met plasticfolie en laat ze rijzen tot ze net in omvang zijn verdubbeld.
Verwarm de oven ondertussen alvast voor op 220 °C. Haal het folie van de gerezen bolletjes, schuif de bakplaat voorzichtig in de oven en bak de bolletjes 6 minuten in de oven. Verlaag de temperatuur vervolgens tot 175 °C en bak nog 8 minuten. Haal de bolletjes uit de oven. Ze moeten mooi goudbruin zijn en een beetje hol klinken als je voorzichtig tegen de onderkant tikt. Bestrijk de bovenkant zodra ze uit de oven komen met het mengsel van keukenstroop en water, zodat de broodjes een mooie glans krijgen.
Snijd zodra de broodjes zijn afgekoeld de kapjes eraf. Hol de broodjes uit door het kruim in het midden eruit te peuteren (of snijd het los met een puntig mesje). Laat wel een randje zitten. Doe het broodkruim in een kom en voeg het amandelmeel, 125 g suiker en 100 ml havermelk toe. Meng tot een mooi papje en verdeel dat over de uitgeholde broodjes. Klop in een kom de slagroom met het citroensap, de vanillesuiker en gecondenseerde kokosmelk stijf. Doe over in een spuitzak met kartelmondje en spuit mooie toefen slagroom op de broodjes. Zet de kapjes weer op de broodjes en bestuif met poedersuiker.
Maartje Borst bewijst met ‘Taart ende Koeck’ dat 100% vegan taarten, cakes en koekjes minstens zo lekker zijn als oma’s ouderwetse appeltaart. Al jaren verkoopt Maartje veganistische heerlijkheden in haar vegan lunchspot Koffie ende Koeck. In dit inspirerende bakboek vind je geen rare bakbenodigdheden als kilo’s cashew met kokosolie, maar simpele, slimme en natuurlijke ingrediënten. Denk aan appelmoes of kokend water, voor de allerlekkerste, luchtigste, smeuïgste cakes en chocotaarten. Om je vingers bij af te likken, en goed voor iedereen!
Maartje Borst experimenteert al vanaf haar twaalfde volop met het plantaardig heerlijks wat de natuur te bieden heeft. Ze heeft zich in de loop der jaren ontwikkeld tot vegan chef, met patisserie als specialiteit. Koffie ende Koeck is haar vegan lunchspot in Amsterdam.
‘Maartje is de vegan versie van Yvette van Boven en Nigella Lawson, foodie in hart en nieren’. Lisette Kreischer, auteur van o.a. Man.Eat.Plant en Groente uit zee.
Bestel het boek hier!