In dit recept van foodinspirator Jacinta Bokma zitten 2 ‘geheime ingrediënten’, die je niet direct proeft en een verrassende diepte geven aan je gerecht. Wij beloven je: zelfs voormalig verstokte vleeseters en mensen die zeggen geen bonen te lusten verleid je met dit recept.
Smokey Chili sin carne
Ingrediënten
3 uien
3 eetl. olijfolie
1 dessertl. suiker (liefst bruine basterdsuiker)
1 stoplicht (3 kleuren paprika’s)
2 teentjes knoflook
1 blik gepelde tomaten
2 blikjes bonen (kidney-, lima- of zwarte bonen)
0.5-1 kopje espresso, naar smaak
0.5-1 bouillonblokje (bospaddenstoelen of groente), naar smaak
140 gr maïskorrels
1 eetl. oregano
2 eetl. paprikapoeder
1 afgestreken theel. chilipoeder
1 afgestreken dessertl. komijn
mini-snufje koekkruiden
verse koriander
1 avocado
zure room
(kruiden)zout
geraspte belegen kaas
Bereiding
Bereidingstijd: tot 30 minutenPel en snipper de uien. Verhit de olijfolie, voeg de suiker en de ui toe en fruit deze 3 minuten op zacht vuur.
Snijd ondertussen de paprika’s doormidden, verwijder de pitjes en snijd ze in repen. Knijp de knoflook boven de ui uit en roer de paprika en de rest van de kruiden door de ui. Leg het deksel op de pan en laat onder af en toe omscheppen nog 4 minuten fruiten. Voeg de gepelde tomaten, de uitgelekte bonen, de espresso en het bouillonblokje toe. Roer alles, maak met een pollepel de tomaten in de pan wat kleiner en voeg de mai?s toe. Leg het deksel op de pan en laat nog een paar minuten op zacht vuur pruttelen.
Serveren:
Rits de koriander en schil de avocado. Houd de avocado in je hand en keep met een mes steeds schuin in, zodat je partjes krijgt. Doe de chili over in een schaal. Leg de partjes avocado in het midden en strooi de koriander erover. Klop in een kommetje de zure room los met wat kruidenzout, doe de geraspte kaas in een ander kommetje en laat iedereen aan tafel naar wens nemen.
Jacinta Bokma is lekkerbek en foodinspirator voor een mooiere wereld: recepten die goed zijn voor jezelf, de dieren en de planeet. Vind meer recepten in haar kookboeken De Snelle Vegetariër en Puur Plantaardig/De Dunne Vegan, beide Gourmand World Cookbook Award winnaars.
Like en volg Jacinta en De Snelle Vegetariër op Facebook
en @jacintabokma op Instagram