Smoky kikkererwten met koriandertahin uit ‘Boustany’

Hummus hab bil tahinia w al kuzbara

“Qdameh of leblebi schijnt rond de 15e eeuw uit Iran naar het Midden-Oosten, Noord-Afrika en delen van Europa te zijn gekomen. Qdameh is een favoriete Midden-Oosterse snack van geroosterde kikkererwten, die je net zo eet als bijvoorbeeld gezouten noten. Als kinderen kochten we ze in een papieren puntzakje en aten we ze op weg van school naar huis op. Dit zalige tussendoortje is op de een of andere manier uit de mode geraakt en tegenwoordig niet meer zo makkelijk te vinden.

Je kunt de smoky kikkererwten zo op zich serveren als gezonde snack of met een drankje. Als een soort culinaire twist had ik een receptje bedacht om qdameh als een gedeconstrueerde hummus te maken, een simpel en sierlijk gerecht om een maaltijd mee te beginnen met wat brood of als bijgerecht te serveren.”  ~ Sami Tamimi

BEREIDINGSTIJD

< 20 minuten, < 30 minuten

GESCHIKT VOOR

4 personen
Boustany vegan recept smoky kikkererwten met koriandertahin

Ingrediënten

2 blikken a 400 g kikkererwten, uitgelekt en afgespoeld
4 el. olijfolie, plus meer voor erover
¾ tl. gerookte-paprikapoeder
¾ tl. Aleppo-chilivlokken (of gewone chilivlokken)
¾ tl. zoet paprikapoeder
⅓ tl. gemalen kaneel
zout
2 el. citroensap
1 portie tahinsaus van Sami
30 g koriander, gehakt, plus een paar extra blaadjes ter garnering

Deel dit recept

Bereiding

Voor deze smoky kikkererwten met koriandertahin verhit je de oven tot 200 °C.

Doe de kikkererwten in een middelgrote kom met de olijfolie, specerijen en . theelepel zout, en meng goed. Spreid het kikkererwtenmengsel uit op een met bakpapier beklede bakplaat en rooster het 30 minuten; schep het een paar keer om.
Haal de kikkererwten uit de oven, sprenkel het citroensap erover, schep om en laat afkoelen.

Maal de tahinsaus en koriander in een blender of keukenmachine in een paar minuten tot een gladde pasta.

Spreid vlak voor het serveren de tahinsaus op een serveerbord uit, schep de kikkererwten er in het midden op en garneer met een paar korianderblaadjes en een sprenkeling olijfolie.

UIT HET KOOKBOEK Boustany is het eerste kookboek van Sami Tamimi, die samen met Ottolenghi diverse kookboeken schreef. Boustany geeft jou meer dan 100 vegetarische en vegan gerechten.
Boustany is het eerste kookboek van Sami Tamimi, die samen met Ottolenghi diverse kookboeken schreef. Boustany geeft jou meer dan 100 vegetarische en vegan gerechten.

In Boustany – Arabisch voor ‘mijn tuin’ – viert Sami Tamimi (co-auteur van de culinaire klassiekers Falastin, Jerusalem en Ottolenghi: Het Kookboek) de rijke smaken en tradities van de Palestijnse keuken met meer dan 100 inspirerende vegetarische en deels vegan recepten. Van eenvoudige groente- en graangerechten tot geurige linzenfatteh en hartige maaltijden zoals aubergine en kikkererwten in pittige citroensaus: dit zijn de gerechten waarmee Sami opgroeide, smaken die hij liefheeft en deelt in dit boek.
Lees hier bij Vers LeesVoer meer over Boustany.