fbpx

Snelle Falafel

Deze snelle versie van falafel is super makkelijk en lekker. Perfect voor een gezonde maaltijd met pitabroodjes, salade en een frisse yoghurtdip! Het gerecht komt van Amber, bekend van haar gezellige Instagram account Bamifit.
Je serveert hem met een pitabroodje, wat sla en een yoghurtsausje. Het smaakt helemaal geweldig als je er zelf koolsla bij maakt, met witte kool, rode kool, rode biet en/of wortel.

BEREIDINGSTIJD

< 30 minuten

GESCHIKT VOOR

4 personen

Ingrediënten

Falafel:
 ⁠1 pot kikkererwten (uitlekgewicht 220 g)
⁠15 g peterselie (bosje), grof gehakt
⁠3 teentjes knoflook, fijngesneden
⁠1 sjalotje, fijngesneden
⁠1/2 tl baksoda
⁠Sap van 1/2 citroen
⁠5 el havermeel (afhankelijk hoe droog de kikkererwten zijn gedept, de falafel moet stevig voelen)
⁠1 el olijfolie (door het beslag) kan ook andere olie
Kruiden:
    * 1 tl komijn
    * 1 tl korianderpoeder
    * Snufje cayennepeper
    * Zout en peper naar smaak
Voor het bakken:
•⁠  ⁠Olijfolie of zonnebloemolie
Voor erbij:
4-8 Falafel-broodjes
200 gram frisse salade (koolsla* of little gems)
⁠Frisse dip: 0,2 l yoghurt**, citroen en verse munt
(*) Je kan kant-en-klaar koolsla kopen, maar ook heel goed zelf maken met witte kool, rode kool, rode biet en/of wortel.
(**) Eet je liever vegan? De yoghurt kun je vervangen door silken tofu of andere plantaardige variaties op basis van haver, soja of kokos.

Deel dit recept

Je kunt de falafels ook invriezen!

Bereiding

1.⁠ ⁠Falafelmengsel maken:
    * Doe de kikkererwten, peterselie, knoflook, sjalotje, baksoda, citroensap, havermeel en kruiden in een keukenmachine.
    * Pulseer kort tot een grof mengsel (niet te glad, anders vallen de falafels uit elkaar).
2.⁠ ⁠Falafels vormen:
    * Voeg de olijfolie toe aan het mengsel en prak alles goed door elkaar met een vork.
    * Vorm het mengsel met je handen tot kleine, platte rondjes.
3.⁠ ⁠Falafels bakken:
    * Verhit een laag olijfolie in een koekenpan.
    * Bak de falafels aan beide kanten goudbruin en knapperig (ongeveer 3-4 minuten per kant).
4. Bijgerechten klaarzetten
     * Maak een dip met yoghurt en een scheutje citroensap en wat fijngehakte munt
    * Verwarm de pitabroodjes in een broodrooster of koekenpan
    * Snij de little gems of maak de kant en klare koolsla open
4.⁠ ⁠Serveren:
    * Serveer de falafels warm met pitabroodjes, de frisse salade en de yoghurtdip.
Idee voor de volgende keer…Je kan kikkererwten ook zelf  weken. Laat kikkererwten 6-8 uur weken en kook ze vervolgens in 1-1,5 uur gaar. Maar dan kan je het geen snelle falafel meer noemen. 

Het recept komt van Amber. Bekend van haar Instagram account Bamifit. Niet altijd helemaal vegetarisch, wel vol tips om fit te blijven. En om af te vallen zonder dieet. Amber Dresen (haar bijnaam is ‘Bami’ ) viel zelf 15 kilo af, terwijl ze pizza, pannenkoeken en ijs at.