Snelle ‘hapsalon’ met plant-based kaassaus

Op zoek naar een snelle hap? Maar wil je toch lekker uitpakken? Dan is dit recept voor jou! Een kapsalon, maar dan in een gezond jasje en geserveerd met een romige saus die de smaak heeft van kaas. De zoete-aardappelfrietjes, salade en rodekool maken van dit gerecht echt een kleurrijk feestje! Wat wil je nog meer? Glutenvrij recept van Lenna Omrani

BEREIDINGSTIJD

< 30 minuten

GESCHIKT VOOR

4 personen
hapsalon van Lenna Omrani, credits Mitchell van Voorbergen

Ingrediënten

  • 500 g tofu, uitgelekt en in stukken gescheurd
  • 2 el milde olijfolie
  • 2 el maizena
  • 1 el kipkruiden
  • 1 kg zoete aardappels, in dunne frietjes
  • peper en zout, naar smaak
  • 200 g veldsla
  • 200 g rodekool, in dunne reepjes
  • 2 bosuitjes, in dunne ringetjes
  • ½ komkommer, in blokjes
  • ½ rode chilipeper, in dunne ringetjes

Voor de ‘kaassaus’:

  • 100 g cashewnoten
  • 1 el citroensap
  • 250 ml water
  • 2 el edelgistvlokken
  • ½ tl gerookte-paprikapoeder
  • ½ tl dijonmosterd
  • ½ tl knoflookpoeder
  • ½ tl kurkuma
  • zout naar smaak

Deel dit recept

Let erop dat je de tofu in stukken scheurt en dus niet in blokjes snijdt. Hierdoor krijg het een lekkerdere textuur!

Bereiding

1. Verwarm de oven voor op 190 ⁰C (hetelucht) en bekleed de bakplaten met bakpapier. Leg de cashewnoten voor de ‘kaassaus’ in een kommetje, schenk er kokend water bij en laat 10 minuten staan.

2. Meng in een kom de stukken tofu, 1 eetlepel olijfolie, maizena en kipkruiden goed door elkaar. Verdeel het tofumengsel over een bakplaat.

3. Verdeel de zoete-aardappelfrietjes over de andere bakplaat, besprenkel ze met 1 eetlepel olijfolie en bestrooi met peper en zout. Zet de bakplaten in de oven en bak de tofu en frietjes in 20-25 minuten gaar en goudbruin. Schep de tofu en frietjes halverwege om.

4. Doe voor de ‘kaassaus’ de zacht geworden cashewnoten in de blender, samen met de overige ingrediënten. Pureer alles tot een dikke en romige saus. Voeg meer water toe om de saus te verdunnen.

5. Haal de tofu en zoete-aardappelfrietjes uit de oven en maak de borden op. Begin met een bedje van veldsla en verdeel de zoete-aardappelfrietjes, rodekool, tofu, bosui, komkommer en chilipeper erover. Maak het gerecht af met de vegan ‘kaassaus’ en breng eventueel op smaak met peper en zout.

 

UIT HET KOOKBOEK

In Every Day Vegan in 30 minuten, laat ik je zien dat plantaardig koken niet alleen supermakkelijk en voor elke portemonnee is, maar ook nog eens razendsnel kan en gerechten snel op tafel kunnen staan! Snelle salades, makkelijke burgers en broodjes, stevige stoofgerechten of iets lekkers uit de oven. Dit zijn je nieuwe favorieten voor door de week of in het weekend. Of je nu vegan, vega en flexi bent: ontdek het in dit nieuwe boek in de Every Day Vegan serie.

Lenna