Een spectakelstuk: het ziet er moeilijk uit, maar is het niet!
En het mooie is: als je het principe snapt, dan kun je met deze techniek naar hartelust variëren.
Een spectakelstuk: het ziet er moeilijk uit, maar is het niet!
En het mooie is: als je het principe snapt, dan kun je met deze techniek naar hartelust variëren.
1200 g spinazie, diepvries
80-100g zongedroogde tomaat
150 g kwark
100 g oude geraspte kaas
1 tl tijm
1 tl oregano
10 plakjes bladerdeeg
2 el paneermeel
1 ei
Zout en peper naar smaak
bakpapier
Bereidingstijd: tot 30 minutenLaat de spinazie ontdooien en knijp er zo veel mogelijk vocht uit.
Hak grof en breng op smaak met zout en peper.
Spreid het bladerdeeg (met het plastic velletje naar beneden) op het aanrecht uit – zo ontdooit het bladerdeeg makkelijk.
Klop het ei los in een grote schaal en voeg de kwark, oude geraspte kaas, de uitgelekte en fijngesneden zongedroogde tomaatjes en de kruiden toe en meng goed. Voeg de spinazie toe en roer tot alles goed gemengd s.
Verwarm de oven voor op 200°C
Bekleed een groot plat bakblik met bakpapier. (zoek een springvorm of groot bord (of schaal) dat je hier net in kunt plaatsen – dit geeft je houvast om een mooie cirkel te markeren). Bekleed het bakblik dusdanig met het bladerdeeg (zonder plastic velletje uiteraard) dat je om het bord heen kunt snijden. Je hebt dan een deegcirkel (waarschijnlijk heb je hiervoor 4 velletjes nodig). Let erop dat je alle naadje van het bladerdeeg goed aandrukt.
Verdeel de spinazievulling over het deegrondje als een krans met in het midden een bultje. Laat een strook langs de gehele buitenkant een een strook op 1/3 van het midden spinazievrij. Bestrijk deze stroken, dus het nog zichtbare deeg met water.
Leg een groot vel bakpapier op het aanrecht en plak en snijd een zelfde (of net iets grotere cirkel als voorheen. Leg deze tweede deegcirkel op het spinaziemengsel. Druk overal stevig aan en snijd eventueel de randen bij.
Plaats een kopje of kommetje in het midden over het bultje en druk langs het kommetje of kopje goed aan. Neem een vork en druk de randen van de grote cirkel ook goed dicht.
Snijd vervolgens het deeg vanaf de buitenrand in circa 12 of meer gelijke delen in tot aan het kopje of kommetje. Pak 1 stukje voorzichtig op en kantel het een kwartslag. Doe dit ook met de overige delen.
Bestrijk de taart met ei en bak in de oven in circa 25 minuten goudbruin en gaar.
Dit recept is gemaakt door Birgit Flüg. https://www.kok-aan-huis.com/