De kooktips van Melanie:
Vervang de diepvriesspinazie met verse spinazie van Nederlandse bodem. Deze seizoen groente is te verkrijgen vanaf maart tot en met oktober.
Dit hartige taartje kan zowel warm als koud worden gegeten.
Heerlijk met pijnboompitjes als topping.
Spinazie en cottage-cheese taartje met tomatensalsa
Ingrediënten
5 plakjes bladerdeeg
225 gr. diepvriesspinazie
225 gr. cottage-cheese
2 eieren
60 gr. geraspte Parmezaan
zout en peper
optioneel: 2-3 eetlepels (zure) room
Voor de tomatensla:
2 tomaten
1 groene paprika
1 teen knoflook
1 theelepel paprikapoeder
2 eetlepel rode wijnazijn
peper, zout
1 rode ui
1 chilipeper
2 eetlepel peterselie
1 theelepel oregano
2 eetlepel olijfolie
1 eetlepel citroensap
Bereiding
Dit zijn 2 eenvoudige recepten die samen een zalige combinatie vormen.
Spinazie en cottage-cheese taartje:
Laat de spinazie van tevoren in een vergiet ontdooien en knijp er zoveel mogelijk water uit. Verwarm de oven voor op 200°C.
Bekleed je taartvorm met bakpapier en daarna met het (ontdooide) bladerdeeg.
Prik met een vork wat gaatjes in de bladerdeegbodem.
Klop de eieren met de room los, voeg de spinazie toe, samen met de Parmezaan, cottage-cheese, peper en zout. Meng en proef of het mengsel goed op smaak is.
Verdeel deze vulling over de taartbodem en strijk goed uit.
Bak de spinazietaart op 180 graden in ongeveer 40 minuten tot de vulling gestold is.
Je kunt ook kleine driehoekjes maken. Plaats hiervoor een ontdooide plak bladerdeeg op een vel bakpapier of een snijplank en zet in één van de hoeken een stevige lepel van het spinaziemengsel. Let erop dat geen vulling op de rand komt. Vouw dubbel, druk goed dicht en bestrijk de bovenkant evt. met nog een beetje ei of koffiemelk. Dit geeft het pakje een mooi goudgele glans tijdens het bakken.
Bak ook dit pakketje in circa 40 minuten gaar bij 180 graden.
Tomatensalsa
Snijd de tomaten in blokjes, schil en snipper de ui, verwijder de zaadlijsten uit de paprika en snijd de paprika daarna in blokjes, hak de peterselie fijn, verwijder de zaadjes uit de chilipeper en snijd fijn. Doe de tomaat, ui, paprika, peterselie en chilipeper in een kom.
Maak in een andere kom een dressing van fijngesneden knoflook, oregano, paprikapoeder, olijfolie, wijnazijn, citroensap, peper en zout. Meng de dressing door het tomatenmengsel. En smullen maar!