Spinazierol met romige tomaat-paprikavulling
Ingrediënten
500 g spinazie (uit diepvries)
1 bos bieslook
1 theelepel tijm
5 eetlepels crème fraiche
2 eieren
3 eetlepels geraspte oude kaas
Peper, zout
50 g olijven, liefst Kalamatha (de donkerrood/zwarte)
50 g geroosterde paprika (kan gewoon uit een potje)
50 g zongedroogde tomaat
180 g roomkaas
2 eetlepels crème fraiche
handje basilicum, vers
1 glas artisjokharten
peper zout
Bereiding
Bereidingstijd: tot 30 minuten
Bij sommige gerechten denk je: niks voor mij, te ingewikkeld, maar als je het dan gewoon doet, valt het gewoon mee. Dus: dit recept lijkt lastig, maar is het niet. Wel heel verrassend en een keer heel iets anders.
Kan als hoofdgerecht met bijvoorbeeld wat rijst en misschien geroosterde pompoen worden gegeten of als voorgerecht met geroosterd brood of een kaasstengel.
Laat de spinazie ontdooien en knijp er zo veel mogelijk vocht uit. Hak fijn.
Verwarm de oven voor op 190 graden Celsius.
Bekleed een groot rechthoekig bakblik met bakpapier.
Splits de eieren.
Meng spinazie, nootmuskaat, bieslook, tijm, crème fraiche, eidooiers, oude kaas en breng op smaak met peper en zout.
Klop de eiwitten stijf en spatel ze voorzichtig door het spinaziemengsel.
Schep alles in een dunne laag op het bakblik, strijk glad en bak gedurende 12-15 minuten tot het deeg stevig en sponsachtig aanvoelt.
Leg een schone theedoek op het aanrecht. Stort de spinaziekoek erop en laat – met de vorm er nog bovenop – iets afkoelen.
Maak terwijl de spinazie in de oven is de vulling: hak de olijven, geroosterde paprika’s en zongedroogde tomaten fijn (niet te fijn!). Meng met de roomkaas, crème fraiche en de fijngesneden basilicumblaadjes. Breng op smaak met zout en peper.
Haal de bakplaat weg en snijd evt. harde randen van de plaatkoek. Bestrijk de koek met het kaasmengsel en doe er fijngesneden stukjes artisjok op. Rol de koek met behulp van de theedoek vanuit de lange kant op. Zet de rol of in een theedoek of in keukenfolie gewikkeld een aantal uren in de koelkast.
Snijd de rol in plakken van ca. 2 cm en serveer met wat geroosterd brood of kaasstengels.
Eet smakelijk!
Dit recept is gemaakt door Birgit Flüg: www.kok-aan-huis.com/