Bereidingstijd: 20 mins Oventijd: 30 mins
Voor 8 personen
Verhit de oven tot 175 °C.
Blend voor de meringue de suiker in een blender ongeveer 30 seconden, tot de suiker zichtbaar fijner is geworden. Klop de eiwitten luchtig en voeg zodra al het eiwit schuimig is eetlepel voor eetlepel de suiker toe. Klop de eiwitten stijf en glanzend. Let wel op: klop de eiwitten niet te lang, dan kunnen ze schiften. Voeg het vanille-extract toe en klop nog even kort door. Bekleed een bakplaat met een vel bakpapier. Smeer de meringue uit op het bakpapier en laat ongeveer 2 centimeter om de randen vrij. Bestrooi de meringue met het amandelschaafsel. Bak de meringue 10 minuten, tot het een beetje kleur heeft gekregen. Verlaag de temperatuur naar 150 °C en bak nog 20 minuten.
Maak intussen de curd door alle ingrediënten in een pannetje te verwarmen op het laagste pitje. Blijf roeren tot de curd dikker is geworden, ongeveer 7 minuten. Haal de pan van het vuur. Giet de curd door een fijne zeef en laat hem volledig afkoelen.
Maak nu de vulling. Klop de roomkaas, room, het vanille-extract en de poedersuiker luchtig. Vergeet niet een snufje zout toe te voegen.
Rasp de schil van de sinaasappel en segmenteer de partjes: snijd al het wit van de schil weg totdat je bij het vruchtvlees van de sinaasappel komt, en snijd dan de partjes tussen de vliezen uit. Snijd de partjes in kleine stukjes.
Leg een vel bakpapier op de gebakken meringue en draai hem om, zodat de onderkant boven ligt. Verwijder het bovenste bakpapier. Laat de meringue volledig afkoelen. Besmeer de meringue eerst met de vanilleroomkaas. Bestrooi vervolgens met de sinaasappelrasp en sinaasappelstukjes. Beschilder als laatste de meringue met de curd à la Jackson Pollock.
Rol nu voorzichtig en strak de meringue op. Het onderliggende bakpapier kan je hierbij helpen. De meringue gaat een beetje kraken en breken – geen zorgen! Dit hoort. Leg de meringue met de naad naar beneden. Snijd de roulade in plakjes en serveer.