Dit recept is beschikbaar gesteld door restaurant The Green Room in Middelburg.
Steak van gele biet met saus van groene curry, dukkah en crème van gegrilde venkel
Ingrediënten
4 stuks gele biet, gekookt
400 ml kokosmelk
40 gram groene curry pasta
1 limoen, zest en sap
peper en zout
75 gram pistache
75 gram blanke hazelnoten
150 gram amandelen
2 el komijn
1 el korianderzaad
1.5 tl venkelzaad
2 tl zwarte sesamzaad
1 tl zout
1 venkel, kwarten
1 preien, kwarten
1 uien, kwarten
zonnebloemolie
zout en peper
Bereiding
Snij de gele biet in gewenste vorm.
Maak de saus van groene curry door de groene curry pasta de verhitten in een steelpan, als de aroma’s vrijkomen doe je de kokosmelk erbij. Breng langzaam aan de kook. (De saus kan je nog verrijken met laos, sereh, gember, limoenblad, Spaanse peper) Breng op smaak met de limoen, peper en zout. Houd warm in een steelpan met deksel.
Verwarm de oven op 180 °c. Maak de dukkah door alle ingrediënten te mengen en leg op een bakplaat. Rooster het noten mengsel in 10 min goudbruin. (je kan dit ook in de koekenpan doen) Laat de noten afkoelen, hak het mengsel fijn in de keukenmachine.
Gril de groenten in een hete grillpan/ BBQ met zonnebloemolie op beide vlakken. Stoom de groenten in een stoompan gaar. Laat de groenten uitlekken en draai van de groenten een gladde crème in de keukenmachine met peper en zout. Houd warm in een steelpan met deksel
Gril de gele biet, zodra er een mooi ruitpatroon op de biet zit kan je het gerecht op gaan maken. Zie foto voor inspiratie. Maak eventueel op met wat mooie kruiden en/of bloemetjes. Ook lekker om er nog kruiden olie bij te druppelen van bijv. koriander.