Sticky Mushrooms – een vegan recept van Bistro Calypso in Eindhoven

Sticky Mushrooms is een populair gerecht bij Bistro Calypso. Het is geïnspireerd op de Aziatische keuken, en zit bomvol smaak: zoet, zuur, zout, bitter en natuurlijk umami. Deze paddo’s hebben het allemaal! Vanaf het moment dat Sticky Mushrooms op de kaart van Calypso kwam, is het een van de populairste gerechtjes. De champignons worden geserveerd als voorgerecht, bijgerecht, en als onderdeel van de tapasplank. Ook bij onze foodtruck Bakblik is het een populair borrelhapje.

BEREIDINGSTIJD

< 20 minuten

GESCHIKT VOOR

4 personen
sticky mushrooms is een vegan gerecht van Bistro Calypso in Eindhoven, dat LekkerVega Keurmerk Goud heeft

Ingrediënten

500 gr champignons
125 ml zonnebloemolie
1 el Franse mosterd
1 tl gembersiroop
40 gr miso
1 tl sesamolie
1 el sojasaus
3 el chilisaus
1 bosui
beetje lijnzaad-, koolzaad-, avocado- of druivenpitolie

oven
ovenschaal
garde

Deel dit recept

Gezondheidstip

Sprenkel een beetje van één van de genoemde, koude, oliën over het gerecht.

Serveersuggesties

Dit gerechtje geeft niet veel opmaak nodig; de champignons zijn al heel mooi van zichzelf. Maar, als je ze niet in de ovenschaal wilt serveren, dan kan je een klein stapeltje maken van de champignons en dit serveren in een kommetje. Besprenkel het geheel met fijngesneden bosuitjes.

Denk je: “Ik wil het toch nog iets meer chefwaardig maken”? Serveer het dan met Lollo Verde, julienne gesneden wortel, en wat dunne plakjes gember.

Tip van Linzi: Om dit gerecht wat uit te breiden, kun je het serveren met (gezondere) kelp- of volkeren noedels.

Bereiding

Om de champignons te bereiden, gebruik je onder andere de oven. Verwarm daarom de oven alvast voor op 180 graden.

Terwijl de oven warm wordt, begin je aan de marinade. Snijd de bosui fijn. Klop alle ingrediënten, behalve de zonnebloemolie, goed door elkaar met een garde. Voeg vervolgens al kloppend langzaam de olie toe, totdat er een gladde massa ontstaat.

Pak er een ovenschaal bij en zet deze klaar, want hier mogen zo de champignons in! Haal de champignons door de marinade en leg ze met het steeltje omhoog in de ovenschaal. Als de oven heet genoeg is, mogen de champignons de oven in voor 20 minuten. Ze zijn klaar als ze een mooi donker randje hebben.

Bekijk ook deze recepten