“Zowel de Zuid-Amerikaanse, de Afrikaanse als de Indonesische keuken kennen diverse pindasoep variaties. Mijn favoriete versie is de Surinaams-Creoolse. Er gaat bijna een pot pindakaas in: zeer machtig maar heerlijk! Ik maak deze soep vaak voor speciale gelegenheden“. ~Jason Tjon Affo
Surinaams-Creoolse Pindasoep
Ingrediënten
1 el koolzaad- of rijstolie
1 rode ui, fijngehakt
5 tenen knoflook, fijngehakt
1 tl verse gember, fijngeraspt
1 madame-jeanette, fijngehakt
5 pimentkorrels
3 laurierblaadjes
2 el tomatenpuree
1.6 l water
2 groentebouillonblokjes (1)
3 el ketjap manis (2)
300 g aardappelen, geschild en in blokjes gesneden
300 g pindakaas
1 bosje selderij, de blaadjes grof gehakt (bewaar een paar blaadjes voor garnering)
zout en peper
(1) bijv. de V-Label gecertificeerde blokjes van Knorr
(2) bijv. de V-Label gecertificeerde ketjap van Conimex en Inproba
Als je de soep liever niet te pittig maakt, voeg dan de madame-jeanette pas tijdens de laatste 15 minuten in zijn geheel toe aan de soep. Verwijder de hele peper voor het serveren.
Eet de soep op de traditionele manier en en voeg er een kommetje witte gekookte rijst aan toe.
Bereiding
Verwarm de olie in een soeppan op middelhoog vuur. Fruit de ui 2 minuten, voeg dan de knoflook, gember en madame-jeanette toe en bak omscheppend 1 minuut mee.
Voeg de andere ingrediënten behalve de pindakaas toe. Roer goed door en breng aan de kook. Laat 30 minuten zachtjes koken zonder deksel op de pan.
Roer dan de pindakaas zorgvuldig door de soep en breng op smaak met zout en peper.
Verwijder de pimentkorrels en de laurierblaadjes.
Garneer met wat selderijblad of koriander, pinda’s en chilipeper.
Dit heerlijke recept komt wederom uit het boek Soul Food van Jason Tjon Affo, genomineerd voor de LekkerVega Kookboekverkiezing in 2020.
Bestel hier het kookboek ‘Vegan Soul Food’.