fbpx

Surinaamse Maizenakoekjes

“Maizenakoekjes – oftewel gommakoekjes, zoals mijn oma ze altijd noemde – zijn gemaakt van maiszetmeel. Het is een typisch Surinaamse traktatie.

Gomma betekent lijm, dus de textuur van deze koekjes is dan ook iets anders dan je gewend bent. In de traditionele Surinaamse versie wordt ei gebruikt, maar in dit recept is het ei vervangen door aquafaba. Wees creatief en pimp ze op naar jouw favoriete smaak en kleur.

Pas wel op want ze zijn verslavend lekker, voor je het doorhebt heb je er een stuk of acht op”.

BEREIDINGSTIJD

< 30 minuten

GESCHIKT VOOR

10 of meer personen

Ingrediënten

40 ml vocht uit een pot kikkererwten (aquafaba)
130 gr plantaardige boter of margarine
50 ml olie
140 gr suiker
2 zakjes vanillesuiker
330 gr maizena
0.5 tl zout
vegan sprinkles

Deel dit recept

Bereiding

Bereidingstijd: tot 30 minuten. Verwarm de oven voor tot 175 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier.

2. Voeg het kikkererwtenvocht toe aan een schone kom en klop dit op tot een stijf en dik schuim. Dit kan enkele minuten duren. Blijf vooral kloppen. Het is stijf genoeg als het in de kom blijft als je deze ondersteboven houdt.

3. Klop in een andere kom de boter, olie, suiker en vanillesuiker tot een romig geheel.

4. Voeg vervolgens het stijfgeslagen kikkererwtenschuim, de maizena en het zout toe en vouw het voorzichtig door elkaar tot een zacht en kneedbaar deeg.

5. Rol kleine balletjes van het deeg met een diameter van 3.5 centimeter. Leg ze op de bakplaat en druk ze iets plat met een vork. Strooi de sprinkles erover naar smaak en bak de koekjes 16 minuten in de voorverwarmende oven.

6. Laat de koekjes volledig afkoelen op een taartrooster voordat je ze serveert.

UIT HET KOOKBOEK

Dit recept is afkomstig uit het boek 'Vegan Soul Food' van Jason Tjon Affo. 

Bekijk ook deze recepten