Recept uit Foodies Magazine i.s.m. de Vegetariërsbond.
Zeewier is niet alleen lekker ziltig, het is ook een voedzame vleesvervanger en op verschillende manieren te gebruiken, van bouillon tot een salade.
Recept uit Foodies Magazine i.s.m. de Vegetariërsbond.
Zeewier is niet alleen lekker ziltig, het is ook een voedzame vleesvervanger en op verschillende manieren te gebruiken, van bouillon tot een salade.
250 g sperziebonen liefst mooi dun en recht
zout
200 g sushirijst
2 tl mirin
5 nori-vellen
1 bakje erwtenscheuten ca. 40 g, of andere kiemgroenten
100 g edamame jonge sojabonen
evt. sushimatje
50 g stevige tofu uitgelekt
2 el rijstazijn
1 tl wasabi
1 nori-vel verkruimeld
2 tl sojasaus
Maak de sperziebonen schoon en blancheer ze in 4-5 minuten in kokend water met wat zout beetgaar. Spoel ze met koud water en laat goed uitlekken. Kook de sushirijst volgens de aanwijzingen op de verpakking en laat afkoelen. Pureer alle ingrediënten voor de saus in een keukenmachine glad. Voeg eventueel een scheutje water toe als de saus te dik is.
Bedruip de sperziebonen met de mirin. Verdeel telkens wat rijst over de korte zijde van een nori-vel. Druk de rijst een beetje plat. Leg er wat sperziebonen op en zorg dat de bonen mooi recht liggen en gelijkmatig verdeeld zijn. Verdeel er wat erwtenscheuten over. Rol het geheel, eventueel met behulp van een sushi-matje, strak op, waarbij de rijst de bonen helemaal moet omsluiten. Maak het uiteinde van het zeewier licht vochtig met wat water. Rol de rollen enkele malen heen en weer zodat het zeewier goed blijft plakken. Laat een paar minuten rusten.
Snijd de rollen met een zeer scherp mes in stukken van ca. 4 cm en zet ze rechtop op een bord of schaal. Verdeel er de edamame overheen.
Bedruip met de saus en maak af met nog wat erwtenscheuten.
Per portie: ca. 276 kcal | 12 g eiwit | 3 g vet | 47 g koolhydraten