Sushi van quinoa

Sushi van quinoa, een mooie variant op de traditionele sushi van witte rijst. Gevuld met groene groenten uit het lente-seizoen en avocado. Maar je kunt natuurlijk eindeloos variëren met vulling die jij lekker vindt.
Hoe maak je de quinoa voor in de sushi plakkerig? Stamp de helft van de gekookte quinoa in een vijzel en meng vervolgens met de rest. Zie de bereidingswijze voor nadere uitleg.

BEREIDINGSTIJD

< 30 minuten

GESCHIKT VOOR

1 personen

Ingrediënten

100 gram quinoa
witte wijn azijn, 2 eetlepels
water, 1 eetlepel
honing, rauw, 1 theelepel
zeezout, 1 theelepel
spinazie, vers, 3 grote bladeren
komkommer, 1/4
courgette, ¼
avocado, een halve
lente-ui, alleen het groen, 3 stengels
nori-vellen (gedroogd zeewier), 3
sesamzaadjes, 3 theelepels
sojasaus, om in te dippen (of shoyu of tamari)

Deel dit recept

Bereiding

Bereidingstijd: tot 30 minutenSpoel de quinoa af met behulp van een vergiet. Kook de quinoa totdat je witte “c-tjes” zie, ongeveer gedurende 10 minuten.
Maak een mengsel van witte wijnazijn, water, honing en zeezout.
Snijd de spinazie in repen en de avocado in langwerpige stukjes. Indien je een voorwerp hebt om spirelli te maken, gebruik je dit voor de komkommer en courgette (zie foto’s). Indien je deze niet hebt, kun je bijvoorbeeld linten schaven met een kaasschaaf of zelf snijden met een mes.
Spoel de quinoa met behulp van een vergiet koud af en laat uitlekken.
Doe de helft van de gekookte quinoa en het mengsel van witte wijnazijn, water, honing en zeezout in een vijzel en stamp fijn. Doe dit geheel vervolgens bij de overige gekookte quinoa en meng door elkaar.
Leg een nori-vel met de glanzende kant naar beneden op een sushi-matje. Gebruik 1/3 van de quinoa om het nori-vel te beleggen. Laat in de lengte 1 cm vrij aan de zijde het meest dicht bij je en 3 cm aan de zijde het meest ver van je af (zie foto). Beleg de quinoa in de lengte in het midden met spinazie, komkommer, courgette, avocado en lente-ui (gebruik 1/3 van je hoeveelheden). Verdeel er een theelepel sesamzaadjes overheen.
Maak de 3 cm lengte van het nori-vel met je vingers nat van water. Gebruik je duimen en wijsvingers om het matje aan de zijde het meest dicht bij je, op te pakken. Rol met je handen het matje van je weg, waarbij je een rol maakt van de nori. Trek hierbij met je handen aan het matje om een vaste rol te maken. Oefening baart kunst, er zijn ook filmpjes op het internet te vinden. Het natte gedeelte van het nori-vel, maakt dat je de rol dichtplakt.
Snijd de rol in hapjes met een scherp, fijn gekarteld mes. Maak het mes tussendoor schoon om mooi te kunnen blijven snijden. Serveer de hapjes sushi met een dipsaus naar jouw keuze.

UIT HET KOOKBOEK

Laat het smaken!
Met een hartelijke groet, 
Daniëlle Bongers
https://www.eetecht.nl

Bekijk ook deze recepten