Taco’s met Jackfruit en avocadosalsa
Ingrediënten
8 tacoschelpen
2 blikken (à 550 ml) young green jackfruit
1 ui
3 teentjes knoflook
1 eetl. kokosolie
0.25 theel. cayennepeper
1 theel. gemalen komijnzaad
0.25 theel. gemalen zwarte peper
1 theel. paprikapoeder
1 theel. gerooktepaprikapoeder (zoet)
60 ml niet-zoete barbecuesaus
1 rode ui
1 avocado
0.25 bosje koriander
1 groene jalapeñopeper
2 eetl. olijfolie
100 g gele tomberry’s
100 g rode tomberry’s
zeezout
Jackfruit heeft een vrij vlezige structuur. Het lijkt veel op pulled pork of pulled chicken. Daardoor is het een aardig ingrediënt waar je verstokte vleeseters mee over de streep kan krijgen. Het vruchtvlees van jackfruits neemt bovendien heel goed smaken op. Daardoor kan je het heel goed kruiden.
Bereiding
Bereidingstijd: tot 20 minuten1 Steek de houtskool in de barbecue aan en stook deze met rooster naar ongeveer 200 °C volgens de driehoekmethode.
2 Pel en snipper intussen voor de salsa de rode ui. Halveer de avocado, verwijder de pit en de schil en snijd het vruchtvlees in kleine blokjes. Pluk de blaadjes van de koriander en hak ze fijn. Halveer de jalapeñopeper, verwijder het steeltje en het zaad en snijd het vruchtvlees heel fijn. Meng al deze ingrediënten met de olijfolie in een schaal. Schep de tomberry’s er voorzichtig door en breng de salsa op smaak met zeezout. Zet apart.
3 Verwarm de skillet op de barbecue. Giet voor de vulling de jackfruit af en snijd de harde puntjes van de stukjes fruit. Spoel de jackfruit in schoon water en laat uitlekken op een zeef. Pluk de stukjes jackfruit met je handen uit elkaar zodat je een soort draden krijgt. Pel en snipper de ui en de knoflook.
4 Verwarm de kokosolie in de skillet. Voeg de ui en de knoflook toe en bak tot de ui glazig is. Schep de geplukte jackfruit erdoor en
bak enkele minuten; schep af en toe even om.
5 Meng de droge specerijen erdoor, bak 1-2 minuten en roer dan de barbecuesaus door de vulling. Verwarm 2 minuten en haal de skillet van de barbecue.
6 Leg de tacoschelpen op het rooster en gril ze 1 minuut per kant. Vul ze met de jackfruitvulling en schep er een eetlepel van de salsa op.
Voor Leonard Elenbaas en Jeroen Hazebroek kent het grillen geen
geheimen meer. Met Groen op kolen laten zij zien hoe veelzijdig een
vega(n) BBQ kan zijn. Ontdek bereidingswijzen van groenten en
fruit op houtskool, zoals poffen en grillen, caveman-style of roken.
Leer meer over vleesvervangers, zoals tofu, seitan en tempeh en hoe
je ze op de BBQ kunt gebruiken.
De omnivoren in je omgeving zullen jaloers worden door de stoere,
vegetarische gerechten die met een houtskoolbarbecue gemaakt
kunnen worden. Met de recepten uit dit boek kun je zelfs een vegan
of glutenvrije barbecue samenstellen. Geniet van geroosterde bloemkool,
gegrilde fruitsappen, vegan bietenburgers en pittige wokrecepten
en zet deze zomer de lekkerste gerechten op tafel!
Bestel het boek hier!