Taco’s met zwarte bonen met limoen en chipotlepeper

“Ik ken niemand die deze taco’s niet lekker vindt, en ik denk dat dit komt omdat ze qua smaak, textuur en voldoening zeer geslaagd zijn. Dit is waarschijnlijk mijn vaakste bereide late-avondmaal – het is snel klaar en heel erg lekker, en ik heb de meeste ingrediënten in voorraad, of ik haal ze snel bij de winkel op de hoek.

Als ik eerlijk ben, moet ik bekennen dat John dit meestal voor me maakt – hij
leerde het kennen tijdens een reis naar Nicaragua. Daar werden deze taco’s
geserveerd met de snelle chilisaus van blz. 342, die ze extra bijzonder maakt.
Maar als u haast hebt zijn ze zonder saus ook lekker.
Het lijkt misschien dat er veel ingrediënten nodig zijn en veel werk, maar het gaat heel snel, en alleen het verhitten van de bonen gebeurt op het fornuis. Als ik
zin heb in iets heel heilzaams, gebruik ik in plaats van de tortilla’s stevige
voorjaarskoolblad om alles in te verpakken. Soms strooi ik granaatappelpitten over de sla, voor nog meer knapperigheid.

Zwarte bonen hebben een geheim waar ik dol op ben: ze bezitten een
zeldzame combinatie van eiwitten en vezels. 200 gram zwarte bonen bevatten
evenveel eiwitten als een portie van 100 gram kip, en ze leveren driemaal
meer vezels dan broccoli. De bonen zijn bovendien rijk aan antioxidanten
die ook in andere paarse en scharlakenkleurige producten voorkomen, zoals bosbessen en druiven.” ~ Anna Jones, auteur

BEREIDINGSTIJD

< 30 minuten

GESCHIKT VOOR

4 personen

Ingrediënten

2 tenen knoflook, gepeld en fijngehakt
olijfolie
1 theel. kaneel
1 theel. gemalen komijnzaad
1 theel. chipotlepasta of 1 rode chilipeper, fijngehakt
2 blikken van 400 g zwarte bonen
zeezout en versgemalen zwarte peper
20 cherrytomaatjes
rode chilipeper, zonder zaadjes, fijngehakt
blaadjes koriander
sap van limoen
extra vergine olijfolie
1 avocado
1 kleine appel
enkele wittekoolbladeren of een kropje little gemsla
4 radijzen, in plakjes
6-8 maistortilla’s
een handvol geraspte (voor vegetariërs geschikte) manchego-kaas
naar keuze: naturel yoghurt of kokosyoghurt

Deel dit recept

Bereiding

Bereidingstijd: tot 30 minutenVerhit een sauteerpan op halfhoog vuur, voeg de knoflook en een scheut olijfolie
toe en bak hem een minuutje tot de randjes van de knoflook gaan kleuren.

Voeg kaneel, komijn en chipotlepasta of chilipeper toe en roer nog een minuut tot de
specerijen geroosterd zijn.

Doe de bonen met het vocht erbij, breng ze tegen de kook, draai het vuur laag en laat ze 10-15 minuten pruttelen tot de vloeistof
ingekookt is en de bonen nog in model zijn.

Roer er eventueel een scheutje heet
water door om het geheel te verdunnen.

Breng op smaak met zout en peper en
houd de bonen warm.

Bereid terwijl de bonen opwarmen de rest. Hak voor de salsa de tomaten grof op
een plank. Verdeel de chilipeper en koriander erop, bestrooi met zout en peper en hak alles tezamen fijn.
Schraap alles in een kom, voeg het limoensap en een scheut olijfolie toe en vermeng alles goed. Zet opzij.

Pel voor de guacamole de avocado, verwijder de pit en prak het vruchtvlees in een kom met een beetje zout, peper en het limoensap fijn. U kunt dit met een pureestamper doen.

Maak nu de salade. Hak de appel in fijne snippers en doe ze in een kom. Knijp het
limoensap erover uit, voeg de gesnipperde kool of sla toe met radijs en koriander,
breng op smaak met zout en peper en sprenkel er wat olie over.
Verhit als alles klaar is de tortilla’s. Ik houd ze met een tang boven een gasvlam –
dat gaat supersnel en geeft een heerlijke geroosterde smaak – maar het kan ook in
de oven.

Zet de bonen, salade, guacamole en salsa allemaal in aparte kommen op tafel,
samen met de tortilla’s en de geraspte kaas en laat ieder zijn eigen taco vullen.

Vergeet de chilisaus niet, en sommigen vinden yoghurt ook lekker hierbij.

Dit recept komt uit het kookboek 'Modern Vegetarisch', een "alternatieve benadering van koken die niet gebaseerd is op zuivel, zware koolhydraten en gluten: dit is een boek om te koken zoals we nu willen eten" lezen wij in de begeleidende tekst. 

Bestel het kookboek hier.

Bekijk ook deze recepten