Tahinsaus – uit het kookboek Boustany

Uit het kookboek ‘Boustany‘: Tahininia, oftewel tahinsaus is een handig Midden-Oosters condiment dat in het Arabisch soms tarator wordt genoemd. Het is smaakvol en in een
paar minuten klaar. De saus moet romig, friszuur en naar noten en knoflook smaken – hij past dan ook perfect bij tal van salades en broodjes, of gewoon zo op vers brood.

Het hoofdingrediënt is tahin, die wordt gemaakt door ontvliesd geroosterd sesamzaad fijn te malen tot een romige, gladde spread met een hartige, nootachtige smaak. Het proces lijkt een beetje op het maken van pindakaas. Tahin moet bleek van kleur, glad en schenkbaar zijn. Gebruik bij voorkeur Palestijnse of Libanese tahinmerken voor het beste
resultaat, en schud en roer de tahin voor gebruik goed door om hem te laten emulgeren, want hij schift vaak.

BEREIDINGSTIJD

< 10 minuten

GESCHIKT VOOR

4 personen
tahin saus uit het kookboek Boustany van Sami Tamimi

Ingrediënten

150 g tahin *
120 ml koud water
3 el citroensap
1 kleine teen knoflook, geperst
zout

* bijv. van het merk Horizon of Terrasana (te koop bij Odin resp. Ekoplaza)

Deel dit recept

Foto is gegenereert door AI, daar in het kookboek Boustany geen foto staat afgebeeld bij dit recept voor tahinsaus.

Bereiding

Doe de tahin samen met water, citroensap, knoflook en eenderde theelepel zout in een kommetje. Meng de ingrediënten met een lepel of kleine garde door elkaar tot ze goed zijn gemengd en het een dikke, schenkbare pasta is.

Proef en voeg zo nodig wat meer citroensap of zout toe.

Bewaar de tahinsaus in een luchtdicht bakje of potje. In de koelkast is hij 1 week houdbaar.

UIT HET KOOKBOEK Boustany is het eerste kookboek van Sami Tamimi, die samen met Ottolenghi diverse kookboeken schreef. Boustany geeft jou meer dan 100 vegetarische en vegan gerechten.
Boustany is het eerste kookboek van Sami Tamimi, die samen met Ottolenghi diverse kookboeken schreef. Boustany geeft jou meer dan 100 vegetarische en vegan gerechten.

In Boustany – Arabisch voor ‘mijn tuin’ – viert Sami Tamimi (co-auteur van de culinaire klassiekers Falastin, Jerusalem en Ottolenghi: Het Kookboek) de rijke smaken en tradities van de Palestijnse keuken met meer dan 100 inspirerende vegetarische en deels vegan recepten. Van eenvoudige groente- en graangerechten tot geurige linzenfatteh en hartige maaltijden zoals aubergine en kikkererwten in pittige citroensaus: dit zijn de gerechten waarmee Sami opgroeide, smaken die hij liefheeft en deelt in dit boek.
Lees hier bij Vers LeesVoer meer over Boustany.