Tahoe invriezen en daarna ontdooien geeft hetzelfde effect als tahoe persen: het verliest veel van zijn vocht en wordt zelfs een beetje poreus. Ideaal om smaakmakers in op te nemen! Deze tahoe bestrijk je met een marinade. Daarna vouw je er repen nori omheen. Een beetje zoals matjes vlechten op de kleuterschool vroeger. Het resultaat is een heerlijk gerecht, officieel voor vier personen, maar met twee kan ook. De misosaus maakt het compleet en vol van umami. En dat is precies wat vleesliefhebbers zo aan vlees waarderen: de umanismaak. Ook als je niet van tahoe houdt, vind je dit lekker. Sesamzaad maakt het af.
Tahoe in nori met misosaus
Ingrediënten
300 gr tahoe, in 4 plakken, ingevroren en ontdooid
3 norivellen
1 el sesamzaad
Olie om in te bakken
1 l ketjap asin
1 tl gemalen gemberpoeder
0.5 el miso
1 el citroensap
1 el miso
2 el honing (vegan: ahorn- of agavesiroop)
2 el ketjap asin
1 el citroensap
2 el water
Bereiding
Bereidingstijd: tot 20 minuten- Meng de ingrediënten voor de marinade. Bestrijk de plakken tahoe ermee aan beide kanten.
– Knip 16 stroken van de nori van ongeveer 2 cm breed. Er staan lijntjes op de vellen, knip daarlangs.
– Leg op een snijplank eerst 2 stroken in de lengte en daarover 2 stroken in de breedte. Je kunt ze om en om over elkaar leggen zodat er een vlechtpatroon ontstaat, maar dat hoeft niet.
– Leg een tahoeplak op het midden van de noristroken en vouw de nori om de tahoe. Plak vast door de nori met wat water te bevochtigen. Ga zo door tot alle plakken zijn ingepakt.
– Meng de ingrediënten voor de saus in een kommetje door elkaar en roer glad. – Verhit 3 eetlepels olie in een ruime koekenpan en bak de plakken op middelhoog vuur 2-3 minuten per kant. Voeg de saus toe en warm nog 1 minuut mee.
– Leg de plakken op een schaal en schep de saus erover. Bestrooi met sesamzaad en dien op.
Tip: lekker met witte rijst met ringetjes lente-ui en gebakken eireepjes erdoorheen, en een frisse kool-komkommersalade.
Lezers van het Lekker Vega Magazine konden dit kookboek winnen. Wil jij voortaan ook kans maken op gratis kookboeken, meld je aan als donateur en krijg o.a. het Lekker Vega Magazine 4x per jaar thuis in de bus. Zo mis je geen enkele winactie!