Tajine met Kikkererwten, Aubergine en Dadels

Tajine is de naam van een gerecht dat gemaakt wordt in de gelijknamige aardewerken pan. Gelukkig heb je geen tajine nodig om de overheerlijke smaak van het originele gerecht te kunnen ervaren. Ik ben dol op tajine, de specerijen samen met aubergine, gedroogd fruit en noten. Heerlijk! Al sinds ik vegetarisch eet ben ik op zoek naar een goed tajine recept en toen ik MOB Veggie opensloeg, zag ik ‘m.

Dit recept gebruikt een pittige kruidenpasta genaamd harissa. Eerst dacht ik nog, ja, dan staat er straks weer zo’n een potje in mijn koelkast voor dat ene recept. Maar harissa is veelzijdig en goed te mengen met hummus of yoghurt en je hebt een smaakvolle dipsaus of lekkere spread voor op brood of wrap. Je kan harissa zelfs mengen met olijfolie en gebruiken als marinade of zelfs als dressing over de sla. Een veelzijdige saus dus, waarmee je aan je gerecht in een handomdraai een Noord-Afrikaanse twist kan geven.

Wat ik een beetje onhandig vond aan het kookboek is dat niet bij alle ingrediënten in de lijst staat hoeveel je nodig hebt. Dus dat heb ik speciaal voor jullie aan dit recept toegevoegd.

Het recept zegt dat het een uur moet sudderen, maar na 40 minuten vond ik dat de aubergine gaar was en de saus voldoende ingedikt, dus heb ik opgeschept. Het rook heerlijk en ik werd helemaal blij van dat vleugje kaneel. Ik heb trek, jullie ook?

bil-hana’ wa ash-shifa’ (Eet smakelijk en gezond.)

BEREIDINGSTIJD

< 90 minuten

GESCHIKT VOOR

4 personen
Tajine met kikkererwten, aubergin en dadels recept lekker vega

Ingrediënten

2 uien
2 teenjes knoflook
1.5 tl gemalen komijn
1 tl kaneel
3 tl harissa
3 aubergines
400g gepelde tomaten (uit blik)
400g kikkererwten (uit blik)
300g couscous
400ml water (voor de couscous)
4 el citroensap
optioneel: 1 el citroensap als garnering
100g dadels zonder pit
15g koriander (garnering)
olijfolie
zout en peper

Deel dit recept

Bereiding

01 Kruiden

Snijd de ui in grove stukken en hak 2 tenen knoflook fijn.

Verhit een grote pan op middelhoog vuur en doe hier een beetje olie in.

Doe de specerijen hierin (1,5 theelepel komijn, 1 theelepel kaneel en 3 theelepels harissa) met de ui en de knoflook tot die zacht en doorzichtig zijn.

 

02 Aubergine

Snijd de aubergines in grote stukken en doe dit in de pan. Laat 10 minuten bakken. Roer steeds door zodat alle smaak van de specerijen in de aubergine komt.

 

03 Saus

Doe hierna de tomaat, kikkererwten en het vocht uit het blik in de pan. Breng op smaak met zout en peper, roer goed door, doe dan het deksel op de pan en laat het 1 uur zachtjes doorkoken tot de saus dik is en de aubergine helemaal gaar.

 

04 Couscous

Doe de couscous in een hittebestendige kom of een pan.

Kook het water, bijvoorbeeld met een waterkoker.

Als het water aan de kook is, giet het dan bij de couscous en dek de kom af, bijvoorbeeld met een bord of deksel.

Laat het ten minste 5 minuten staan zodat het water kan worden opgenomen.

Daarna kan je de couscous losroeren met een vork.

Voeg het citroensap toe en eventueel een scheutje olijfolie en zout.

 

05 Dadels en Garnering

Roer de dadels door de tajine. Serveer de tajine met de couscous en garneer met wat citroensap en korianderblaadjes.

Jacinta Bokma is lekkerbek en foodinspirator voor een mooiere wereld: recepten die goed zijn voor jezelf, de dieren en de planeet. Vind meer recepten in haar kookboeken De Snelle Vegetariër en Puur Plantaardig en De Dunne Vegan, beide Gourmand World Cookbook Award winnaars.

Bekijk ook deze recepten