Tajine is de naam van een gerecht dat gemaakt wordt in de gelijknamige aardewerken pan. Gelukkig heb je geen tajine nodig om de overheerlijke smaak van het originele gerecht te kunnen ervaren. Ik ben dol op tajine, de specerijen samen met aubergine, gedroogd fruit en noten. Heerlijk! Al sinds ik vegetarisch eet ben ik op zoek naar een goed tajine recept en toen ik MOB Veggie opensloeg, zag ik ‘m.
Dit recept gebruikt een pittige kruidenpasta genaamd harissa. Eerst dacht ik nog, ja, dan staat er straks weer zo’n een potje in mijn koelkast voor dat ene recept. Maar harissa is veelzijdig en goed te mengen met hummus of yoghurt en je hebt een smaakvolle dipsaus of lekkere spread voor op brood of wrap. Je kan harissa zelfs mengen met olijfolie en gebruiken als marinade of zelfs als dressing over de sla. Een veelzijdige saus dus, waarmee je aan je gerecht in een handomdraai een Noord-Afrikaanse twist kan geven.
Wat ik een beetje onhandig vond aan het kookboek is dat niet bij alle ingrediënten in de lijst staat hoeveel je nodig hebt. Dus dat heb ik speciaal voor jullie aan dit recept toegevoegd.
Het recept zegt dat het een uur moet sudderen, maar na 40 minuten vond ik dat de aubergine gaar was en de saus voldoende ingedikt, dus heb ik opgeschept. Het rook heerlijk en ik werd helemaal blij van dat vleugje kaneel. Ik heb trek, jullie ook?
bil-hana’ wa ash-shifa’ (Eet smakelijk en gezond.)